OSNOVNI SUD BANJA LUKA

Davor Dragičević svjedočio na suđenju po Dodikovoj tužbi za klevetu

Dodik je tužio Davora Dragičevića zbog njegovog intervjua datog beogradskom nedjeljniku NIN 2019. godine, a tužen je i glavni i odgovorni urednik tog medija Milan Ćulibrk

Dragičević: Ja mislim da Dodik štiti ubice i da prikriva pravu istinu. BIRN

H. J. I. / Detektor

29.11.2022

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, svjedočio je na banjalučkom Osnovnom sudu tokom ročišta po tužbi Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, za klevetu.

Dodik je tužio Davora Dragičevića zbog njegovog intervjua datog beogradskom nedjeljniku NIN 2019. godine, a tužen je i glavni i odgovorni urednik tog medija Milan Ćulibrk.


Davor Dragičević: Dodika nisam spominjao kao fizičko lice

Goran Bubić, advokat Milorada Dodika, pročitao je dijelove iz intervjua koji je Dragičević dao novinarki beogradskog NIN-a, a u kojima Davor Dragičević pominje Dodika "kao ubicu njegovog sina Davida". Odbrana Davora Dragičevića prigovorila je da su rečenice koje je pred Sudom pročitao Dodikov advokat izvučene iz konteksta cijelog intervjua i da kada se čita cijeli intervju, imaju sasvim drugačije značenje.

- Ja sam Milorada Dodika u svojim izjavama spominjao ne kao fizičko lice, već kao nekoga ko je obavljao funkciju predsjednika RS - kazao je Davor Dragičević svjedočeći na Osnovnom sudu u Banjoj Luci.

On nije sporio da je Dodika pominjao u više navrata, ali tvrdi da je to uvijek bilo u kontekstu funkcija koje je obavljao, ali i zbog same umiješanosti Dodika u cijeli slučaj nakon ubistva Davida Dragičevića.

- Moje izjave nisu takve da ja mislim da je on ubio moje dijete, već da on štiti ubice i da prikriva pravu istinu - rekao je Davor Dragičević.


Dodik prisustvovao Davidovoj sahrani

On je govorio o tome da se Dodik sam "upleo" u slučaj "Dragičević" dolaskom na sahranu, na izjavljivanje saučešća i pojavljivanjem na protestu ispred Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

O tome su govorili i svjedoci Odbrane – Ozren Perduv i Sofija Grmuša. Njih dvoje su, svjedočeći, kazali kako je svima koji su se tada okupljali oko porodice Dragičević bilo neobično da predsjednik RS dolazi na sahranu nepoznatom mladiću, naročito nakon što ga je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS "kvalifikovao kao narkomana i lopova".

- Tek kada nije uspio da kupi Davora Dragičevića i "Pravdu za Davida", Dodik je počeo da Davida Dragičevića kvalifikuje kao narkomana, a "Pravdu za Davida" kao rušitelje RS - rekao je Perduv.

Dodikovi pravni zastupnici prigovorili su iskazima svjedoka kao nerelevantnima u odnosu na optužnicu. Sudija Dejan Trivić nastavak glavnog pretresa zakazao je za 6. februar naredne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.