RAZGOVOR

Srđan Blagovčanin iz Vašingtona za "Avaz": Zašto se neki boje gubitka vlasti

Kriminalizovane političke partije gube kontrolu nad institucijama za provođenje zakona, čime se izlažu velikom riziku da budu procesuirani

Blagovčanin: Važne provjere za nosioce pravosudnih funkcija. ABF

Piše: Al. Bajramović

8.12.2022

Borba protiv korupcije u vrhu je liste prioriteta predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) i proglašena je ključnim nacionalnim interesom, kazao je za “Avaz” predsjedavajući “Transparency Internationala” (TI) BiH Srđan Blagovčanin.


Glavni tužioci

Sa saradnicima trenutno prisustvuje međunarodnoj konferenciji u Vašingtonu, najvažnijem antikorupcijskom događaju u svijetu.

- Posvećenost SAD borbi protiv korupcije vidjeli smo i na primjeru BiH, gdje je veliki broj zvaničnika, uključujući nosioce najviših državnih i pravosudnih funkcija, stavljen na crnu listu. Ohrabren sam činjenicom da prvi put ključni ljudi tužilaštava BiH i RS učestvuju u radu najvažnijeg globalnog antikorupcijskog foruma i vjerujem da će to doprinijeti početku procesuiranja osoba s američke crne liste - kazao nam je Blagovčanin.

Podsjeća na izjavu ambasadora SAD u BiH da sve više dokaza iz istraga u Sky i Anom predmetima ukazuje na to da političari, uposlenici sigurnosnih službi i tužioci rade za organizirane kriminalne grupe.


Javni resursi

- Zato prijedlozi TIBiH predviđaju provjere za nosioce pravosudnih funkcija, prema uzoru na one u Albaniji, hitnu reviziju javnog sektora kako bi se utvrdilo da li je BiH potrebno toliko institucija i zaposlenih u njima ili on služi samo za stranačko zapošljavanje te centralizaciju i digitalizaciju javnih nabavki jer 85 posto njih nije u skladu sa zakonom - istakao je Blagovčanin.

Komentirajući grčevitu borbu za vlast, ali i žestoke otpore odlazeće vlasti promjenama, Blagovčanin kaže da ga to ne iznenađuje.

- S gubitkom vlasti kriminalizovane političke partije gube ne samo nekontrolisani pristup javnim resursima već i kontrolu nad institucijama za provođenje zakona i tužilaštvima, čime se izlažu velikom riziku da budu procesuirani. Političari u BiH, zarad vlastitog interesa, spremni su hladnokrvno žrtvovati ne samo evropski put već i živote građana BiH - rekao je Blagovčanin.

Afera "Respiratori"

Navodi i podatke iz izvještaja UN-a koji je BiH identificirao kao zemlju s najvišom stopom smanjenja stanovništva na svijetu.

- Prethodni mandat je obilježila pandemija koronavirusa i tu je BiH „briljirala“ svrstavši se u sami vrh zemalja po stopi smrtnosti. Razlozi za to leže u činjenici da su vlastodršci stavili u prioritet otimanje, brutalnu pljačku, u odnosu na zaštitu zdravlja stanovništva. Još afera „Respiratori“, slučaj pokretne bolnice ili najskupljeg bolničkog parkinga na svijetu koji se ruši u Banjoj Luci nisu dobili institucionalne odgovore - potcrtao je Blagovčanin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.