NAKON SJEDNICE U MOSTARU

Čović: Nećemo se odazvati pozivu SDA

On je kazao da će raditi na finaliziranju razgovora sa Osmorkom i da će sljedeće sedmice ta priča već biti završena

Dragan Čović: Nema razgovora s SDA. M. SMAJKIĆ

Piše: A. O. - M. Sm.

9.12.2022

Lider HDZ-a Dragan Čović nakon današnje sjednice HDZ-a BiH izjavio je da se neće odazvati pozivu SDA.

- Za to nema nijednog razloga, mi smo svoj dio posla, kada je riječ o partnerima u Federaciji BiH napravili potpisivanjem Sporazuma i treba biti dosljedan i to sprovesti. Kroz taj Sporazum smo kazali da ćemo uspostaviti vlast na razini Vijeća ministara BiH, entiteta i svim sredinama gdje to možemo kada su kantoni u pitanju - rekao je Čović.

On je kazao da će raditi na finaliziranju razgovora sa Osmorkom i da će sljedeće sedmice ta priča već biti završena. 

Kazao je da je moguće da Borjana Krišto bude imenovana za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH. 

- Na nama je da ove dogovore realiziramo. Partneri nastavljaju razgovore na načina da ćemo u subotu imati jedan dio razgovora, u ponedjeljak drugi dio bilateralnih razgovora kada je u pitanju predstavnik srpskog naroda s kojim smo, također, osnove dogovorili. Vjerujem da idući tjedan završava ta priča i da ćemo imati vrlo jasnu strukturu Vijeća ministara BiH kada su u pitanju resori, a gospođa Krišto je već danas kao mandatar, sukladno zakonu, otišla u provjeru - istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Partneri nastavljaju dalje razgovore

Osvrnuvši se na formiranje vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, dogovor je, kazao je da prema tom dogovoru HDZ-u bi trebala pripasti dva ministarska mjesta.

- Koliko će tu biti nadmudrivanja, dogovaranja, radi različitih dogovora prethodno između nekih partnera, ja se, da vam pravo kažem, previše ne miješam. Na nama je da ove dogovore realiziramo i partneri nastavljaju dalje razgovore. U subotu ćemo imati jedan dio razgovora, u ponedjeljak drugi dio bilateralnih sa predstavnicima srpskog naroda i vjerujem da idući tjedan tu priču završavamo i da ćemo imati dogovorenu strukturu Vijeća ministara kada su u pitanju resori - kazao je Čović.

Kada je riječ o Vladi Federacije BiH, Čović je naveo da će, eventualno, taj proces biti nešto kompliciraniji.

- S obzirom na to da je ova sreća išla na ruku jedne,druge ili treće strane, kako s eto već vidi, mi ćemo imati, uvjeren sam, od strane Središnjeg izbornog povjerenstva uvjete da idući tjedan imamo Dom naroda F BiH. Sada postoji vrlo jasna stranačka struktura i jedan dio tog posla bi bio da se bira Dom naroda BiH, a drugi dio da se bira predsjednik i dva dopredsjednika Federacije, kroz Klubove, kako to predviđa zakon. Vidjet ćemo kako će taj proces ići. Što se tiče hrvatske strane, odnosno, HDZ-a i HNS-a, imat ćemo jednog kandidata, jer je tu čista situacija, mislim da će biti jedan kandidat ispred srpskog naroda, a kako će to biti kod Bošnjaka, vidjet ćemo. Prema tome će se, rekao bih, odnositi operativno ili taktički, već kako to bude na prvoj sjedncii doneseno. No, i tu je cilj da do kraja godine imamo Vladu, ali i ključne dokumente koji su nam nužni - pojasnio je on.

Naglasio je da 13. ili 15. ruka, vidite kako se oko toga špekulira, imali ste noćas i 14.ruku, ako ja dobro pratim ovo što portali iznose, sačekao bih narednu sjednicu Doma naroda, konstituirajuću, kada ćemo imati jasnu sliku. A, bilo ono 12. ili 13 ili neki drugi broj, što se tiče nas koji pregovaramo, apsolutno neće promijeniti ništa. Ima prostora, zakonskog i operativnog da ovaj proces završimo u roku. Možda će se nešto zakomplicirati pa će nam trebati sedam dana duže, ali ne bih na bilko koji način špekulirao oko brojeva. Sad su oni takvi kakvi jesu, nakon izvlačenja iz tog uvjetnog šešira, vidjet ćemo kako to bude sami čin odlučivanja na sjednici Doma naroda. Moguće je da se tu svašta promijeni. Moje zadovoljstvo da unutar hrvatskog kluba imamo potpunu stabilnost, a sve ostalo će riješiti kolege čiji je to posao i interes-ocijenio je Čović.


Ulazak Hrvatske u Šengen

Osvrnuo se i na ulazak Hrvatske u Šengen, kazavši kako smatra da je BiH dobila iskorak koji treba samo slijediti.

- Nastojat ćemo da režim koji sada imamo prilikom prelaska granice bude nimalo složeniji, da bude jednostavniji. Duboko sam uvjeren da nijedan žitelj iz BiH prilikom ulaska i izlaska neće zbog Šengena imati bilo kakav problem. Ja bih Šengen doživio kao poticaj nama za ubrzani kandidatski status - naveo je on.

Dodao je da je u stalnom kontaktu sa ministarstvom finansija Hrvatske.

- Ja bih sad Šengen shvatio kao poticaj nama - izjavio je Čović.

Čović je upitan i o Marinku Čavari koji je na crnoj listi SAD-a. Upitao je "A zbog čega je na crnoj listi?".

Podsjetimo, sjednica je danas održana u Mostaru.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.