SAOPĆENJE

Skupština SDS-a prihvatila ostavke bivšeg predsjednika Mirka Šarovića i Predsjedništva SDS

Izmjenama Statuta SDS-a sada je predviđeno da stranaka ima tri potpredsjednika i da će imati mnogo efikasniju strukturu Predsjedništva stranke

Šarović: Prihvaćena ostavka. Fena

A. Č. / Fena

11.12.2022

Skupština Srpske demokratske stranke (SDS) danas je usvojila izmjene Statuta SDS-a koje definiraju da stranka bude mnogo operativnija, brža, energičnija i kojima je pojednostavljena struktura stranke - izjavio je v.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević, nakon zasjedanja Skupštine te stranke u Bijeljini.

Miličević je u obraćanju novinarima kazao da će izmjene Statuta omogućiti da stranka postane operativnija na terenu.

- Formiraju se operativni štabovi na nivou Predsjedništva SDS, na nivou opština i gradova koje će činiti operativci koji poznaju svakog čovjeka i svaki mjesni odbor. Takvi timovi postaju izborni štabovi u vrijeme izborne kampanje - pojasnio je Miličević.

Žene u organima stranke

Kazao je da je, između ostalog, Skupština SDS danas usvojila i jedan od ranijih zahtjeva Aktiva žena SDS-a da 40 posto žena bude u svim organima stranke, gdje god je to moguće.

Pored toga, dodaje da je Skupština SDS-a prihvatila ostavke bivšeg predsjednika Mirka Šarovića i Predsjedništva SDS koji su dali ostavke.

- Tako je potvrđeno ono što je Glavni odbor učinio 26. novembra u Banjaluci, a to je da je v.d. Predsjedništva, tim koji sam ja predložio, i da su oni ti sa kojima će SDS krenuti u unutarstranačke izbore i koji će voditi stranku u političkom radu - rekao je Miličević.

Navodi da je izmjenama Statuta SDS-a sada predviđeno da stranaka ima tri potpredsjednika i da će imati mnogo efikasniju strukturu Predsjedništva stranke.


Unutarstranački izbori

- Za razliku od ranijeg perioda kada je predsjednik stranke predlagao sve članove Predsjedništva SDS sada po automatizmu u Predsjedništvo ulazi predsjednica Aktiva žena SDS, Mladih SDS, predsjednik Glavnog odbora i tri potpredsjednika stranke koje biraju regionalni odbori, a to su izborne jedince za nivo Parlamenta BiH. Dakle sedam direktno ulazi u Predsjedništvo SDS, a ostalih osam predlaže predsjednik stranke i daje to na usvajanje Glavnom odboru SDS-a - pojasnio je Miličević.

Dodao je kako smatra da će Statut ovim izmjenama biti odlična podloga za provođene unutarstranačkih izbora čiji se završetak očekuje u maju, kada će biti izborna skupština SDS-a u novom sazivu i gdje će biti izabran predsjednik SDS, Glavni odbor, a kasnije i drugi organi stranke - saopćeno je iz te stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.