FEDERALNA PARLAMENTARKA

Lana Prlić za "Avaz": Da smo imali Zakon o registraciji pedofila ovakav slučaj se ne bi desio, nadam se da će biti usvojen

Ja sam uputila taj zakon 2019. godine, rekla je Prlić

Prlić: Moram da napomenem da je taj registar međunarodna obaveza. FACEBOOK / AVAZ

Piše: A. Ovčina

20.12.2022

Federalna parlamentarka Lana Prlić (SDP) za portal "Avaza" izjavila je da smatra da bi Zakon o registru pedofila trebao stupiti na snagu u Federaciji.

- Puni naziv tog zakona je Zakon o posebnom dekretu lica pravosnažno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala nad djecom i maloljetnicima u FBiH. Ja sam uputila taj zakon 2019. godine. On je u Nacrtu usvojen u Predstavničkom domu 2020. godine, a u Domu naroda 2022. godine, zahvaljujući kolegama Žuljeviću i Duvnjaku. Mi smo, odmah nakon što je usvojen u oba doma napravili javnu raspravu i signalizirali prijedlog koji smo uputili u parlamentarnu proceduru 6.12. To je bilo prije dvije sedmice – rekla je Prlić.


Rok od 30 dana

Dodala je da se sada čeka mišljenje Vlade Federacije BiH kojoj je rok 30 dana da da mišljenje na zakon.

- Ja sam u međuvremenu na ime predlagatelja, prekjučer, uputila i zahtjev prema rukovodstvu Predstavničkog doma da taj zakon bude što prije, odnosno na prvoj narednoj sjednici Parlamenta, s obzirom da sam poslala zakon prije 15 dana. Prošlo je pola od tog roka Vladi Federacije BiH. Moram da napomenem da je taj registar međunarodna obaveza s obzirom da smo potpisali međunarodne konvencije kojima smo se obavezali da ćemo uspostaviti taj registar i RS ga ima od 2018. godine, koji su donijeli zajedno sa novim krivičnim zakonom – rekla je Prlić.


Pritisak javnosti

Nada se kako će se ovaj zakon usvojiti i trudi se da kao zastupnica iskomunicira sa što više medija i roditelja, dodala je, pomenuvši slučaj koji se desio u Osnovnoj školi "Grbavica I".

- On se zasigurno ne bi desio da smo imali usvojen ovaj registar i da se desilo, znalo bi se tačno ko je odgovoran, tako da se nadam da će ovaj pritisak javnosti uroditi plodom da imamo zakon usvojen, prije svega u Predstavničkom domu, onda nakon formiranja novog saziva Doma naroda i u potpunosti usvojen zakon, jer treba određeni period, tipa mjesec-dva da Ministarstvo pravde donese ostale podzakonske akte i da zakon stupi na snagu. Ako bude političke volje to se može vrlo lako usvojiti – izjavila je Prlić za portal "Avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.