CIK BIH SAOPĆIO

Nema uvjeta za dodjelu mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH

Rok za podnošenje žalbi na četiri pojedinačne odluke o dodjeli mandata istekao je u petak, 23.12.2022. godine

Sa jedne od održanih sjednica CIK-a. PRINTSCREEN / YOUTUBE

A. O.

26.12.2022

Centralna izborna komisija Bosne Hercegovine je na 99. sjednici održanoj 20. decembra popunila nedostajuća preostala četiri mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Riječ je o jednom iz reda srpskog naroda i tri iz reda Ostalih. 

Mjesta su popunjena u skladu sa članom 10.16 stav (3) Izbornog zakona BiH i Kriterijima i postupku popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

- Rok za podnošenje žalbi na četiri pojedinačne odluke o dodjeli mandata istekao je u petak, 23. decembra Apelacionom odjelu Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH podnešeno je 8 žalbi, a žalbe su podnijeli Stojak Radojka, Laburistička stranka BiH (4 žalbe) i Novi početak (3 žalbe) - navedeno je iz CIK-a.

Nakon što pripremi izjašnjenje po svim navodima u žalbama, Centralna izborna komisija BiH će žalbe zajedno sa izjašnjenjima dostaviti Apelacionom odjelu Suda BiH.

- Također, zbog navedenog, još uvijek se nisu stekli uvjeti da CIK BiH potvrdi rezultate posrednih izbora i dodjeli mandate u Dom naroda Parlamenta FBiH, pa samim tim nisu se stekli ni uvjeti za sazivanje i održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH - saopćeno je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.