IGRE IZA KULISA

SBiH napušta većinu tamo gdje nisu parlamentarni, šta želi NES i kakva je uloga SDA?

Da li je u pitanju pad pod pritiskom SDA ili pokušaj pregovaračke pozicije NES-a i SBiH sa novim partnerima pred formiranje Vlade FBiH, gdje ove dvije stranke u ozbiljnijem kapacitetu učestvuju ostaje da se vidi

Semir Efendić, Bakir Izetbegović i Nermin Ogrešević. Facebook - Armin Durgut / Pixsell / Avaz

Piše: S. Spahić

6.1.2023

Kontinuitet političkog djelovanja Stranke demokratske akcije bio je obezbjeđivanje većine na sumnjive načine. Uprkos tome što su najčešće imali najviše glasova, njihov koalicioni potencijal je vremenom smanjivan zbog metoda rada, branjenja nepotizma, korupcije i loših odluka u vlastitim redovima, pa su teško mogli da formiraju većinu na različitim nivoima.

Tada su od posebne koristi bile manje stranke, bez stabilnog članstva, koje je SDA koristila dvojako. Oni koji su pristajali da budu dio većine dobijali su na različitim nivoima više funkcija nego li to zaslužuju brojem glasova i mandata, a kod stranaka kod kojih je postojao otpor njihovi zastupnici su "misteriozno" napuštali svoje stranke i postajali dio nove, tijesne većine sa SDA, a zauzvrat su dobijali prostor za uhljebljenja.

Već nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora, prilikom izbora delegata u kantonalnim skupštinama za Dom naroda FBiH, vidjelo se u najblaže rečeno sumnjivo glasanje pojedinih zastupnika u skupštinama Tuzlanskog, Posavskog i Bosansko-podrinjskog kantona. 

Različite izjave

Tako je SDA od potpuno gubitničke pozicije, uz sreću da su prilikom izvlačenja iz "kinder jajeta" imali dva od dva poboljšala pregovaračku poziciju.

I dok je Osmorka radila s HDZ-om i SNSD-om na programu, prije nego se uopšte pojavila priča da će na dnevnom redu Narodne skupštine RS biti sporni zakon o imovini i prije nego se počelo kalkulisati o imenu Denisa Šulića za ministra, u režimsko-botovsko-obavještajnim krugovima se, gle čuda, pojavila priča da u NES-u i Stranci za BiH postoji nezadovoljstvo.

Kasnije su u zajedničkom saopćenju ove dvije stranke navele to kao glavna dva razloga za nezadovoljstvo. Ipak, nakon jučerašnjeg sastanka Osmorke i SNSD-a predsjednik najjače stranke u RS-u Milorad Dodik je kazao da nema problema oko Denisa Šulića i da on neće biti kandidat za ministra te će Osmorka predložiti trećeg ministra iz reda Bošnjaka, a SNSD će predložiti ministra iz reda Ostalih.

Ipak, nakon sastanka lider NES-a Nermin Ogrešević je kazao da ova stranka, kao i Stranka za BiH neće biti dio većine na državnom nivou, a kako izbor Denisa Šulića više nije bio tema, on je počeo da navodi druge razloge za napuštanje većine, kao što su to da je Osmorka trebala dobiti četiri ministarske pozicije, a riječi je bilo i o ugovoru s Islamskom zajednicom, a Milorad Dodik je već ranije kazao da je spreman da se i ta tema stavi na dnevni red.

Nije najjasnije i zašto je Ogrešević govorio i u ime Stranke za BiH, jer ona svakako ne može biti dio većine na državnom nivou, jer nije uopšte parlamentarna, dok njegova stranka participira sa jednim zastupnikom. Da li je u pitanju pad pod pritiskom SDA ili pokušaj pregovaračke pozicije NES-a i SBiH sa novim partnerima pred formiranje Vlade FBiH, gdje ove dvije stranke u ozbiljnijem kapacitetu učestvuju ostaje da se vidi, ali je svakako čudan trenutak pred formiranje Doma naroda FBiH, koji inače bira delegate u državni Dom naroda.

Brojna pitanja

Labilna većina u Predstavničkom domu FBiH bi se mogla napraviti i bez NES-a i SBiH, ali u tom slučaju dio većine bi trebao biti i POMAK Šuhreta Fazlića, donedavno gradonačelnika Bihaća, s kojim je NiP već napravio saradnju u Krajini, ali i manje stranke s hrvatskim predznakom, tačnije HRS i HNP.

Na drugoj strani, nije jasno ukoliko bi se došlo do situacije da SDA formira većinu u kojoj bi i NES, kako bi se mogao zaobići SNSD, zbog kojeg sada neće da budu dio većine ili im je bar to argument za izlazak iz vlasti.

Ono što je dodatno interesantno je to da Nermin Nikšić i Milorad Dodik nakon sastanka nisu govorili o tome da ove stranke napuštaju većinu, što vjerovatno govori i o tome da takvo nešto nije saopćeno na sastanku. Tako je neharizmatični Ogrešević još jednom skrenuo pažnju na sebe, nakon već ranijeg izigravanja patriotizma na pregovorima u Neumu i Sarajevu. 

Na sarajevskim pregovorima NES je naprasno u jednom trenutku odlučio da licemjerno odustane od pregovora, čime je Elmedin Konaković ostavljen na cjedilu. Tako je sada NES još jednom napravio problem svojim partnerima, a naročito SDP-om s kojim sarađajuju u USK već duže vrijeme.

Mnogo je pitanja koje se trenutno postavljaju, glavna su da li je Stranka za BiH odlučila da ide ranije utabanim stopama prisutnim za vrijeme Harisa Silajdžića i Amera Jerlagića, kada su zbog zagrljaja sa Strankom demokratske akcije došli na rub provalije, odnosno na korak od gašenja stranke i drugo je da li je NES zarad stabilnije većine u Unsko-sanskom kantonu prihvatio prodati priču iza koje stoji cijeli Zapad i to sve sa onim ljudima zbog čijeg očajnog rada je svojevremeno Rifet Hozanović pravio A-SDA, koja je postala kasnije dio NES-a. Vrijeme će pokazati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.