VEĆA PODRŠKA

Sifet Podžić putuje u njemačku vojnu bazu Ramstein: Učestvovat će na sastanku ministara odbrane

Kao što je saopćeno ranije, na sastanku u bazi Ramstein bi trebalo učestvovati 50 najviših vojnih zvaničnika

Na sastanku u bazi Ramstein bi trebalo učestvovati 50 najviših vojnih zvaničnika. Avaz

E. A.

19.1.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić učestvovat će u petak na sastanku ministara odbrane pod nazivom "Kontakt grupa za odbranu Ukrajine" koji će se održati u vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj. 

SAD uputio poziv

Na sastanku Ukrajinske kontakt grupe za odbranu (UDCG) ministar Podžić učestvuje na poziv sekretara odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojada Austina (Lloyda Austina) i predsjedavajućeg Zajedničkih načelnika generalštabova generala Marka Mileja (Milleya).

U vojnim krugovima, ovogodišnji sastanak ministara u bazi Ramstein ocijenjen je kao jedan od važnijih s obzirom na to da će se na ovom susretu raspravljati o daljoj vojnoj pomoći Ukrajini.

- Kontakt grupa je bila ključna u identifikaciji, sinhronizaciji i osiguravanju isporuke vojnih sposobnosti koje su Ukrajincima potrebne da brane svoju domovinu od ruske agresije - rekao je sekretar za štampu Pentagona general Pat Rjder (Ryder).

50 najviših zvaničnika

Kao što je saopćeno ranije, na sastanku u bazi Ramstein bi trebalo učestvovati 50 najviših vojnih zvaničnika.

- Glavna poruka će biti - veća podrška, teško naoružanje i modernije naoružanje. Ovo je borba za naše vrijednosti, za demokratiju i samo moramo dokazati da demokratija pobjeđuje tiraniju i ugnjetavanje - poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.