NIJE SVE CRNO

Brojni proizvodi s oznakom "Made in BiH": Svijetu nudimo EVO, domaće puške, štrudle...

Na razvoj domaće industrije utjecalo je i ponovno pokretanje proizvodnje u čapljinskoj “Lasti”

Proizvedeno u BiH. Avaz

Meliha Smajkic

20.1.2023

Da namjenska industrija, kao rijetko koja privredna grana u Bosni i Hercegovini, praktično cvjeta, pokazuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima je iz naše zemlje tokom prošle godine izvezeno oružja i municije u vrijednosti većoj od 196 miliona KM. 

To, praktično, predstavlja rekordan iznos u protekle četiri godine kada je riječ o transportu vojne opreme ka inozemstvu.

Izvrsni rezultati

Usto što bilježe izvrsne izvozne rezultate, u ovom sektoru se bilježe i uspjesi u proizvodnji, od samohodne haubice do vlastite domaće puške kalibra 7,62 milimetra, koja je, podsjetimo, započeta u novotravničkom BNT-u, a ljetos nastavljena u konjičkom „Igmanu“, firmi koja godinama ostvaruje najveći promet i prihode.


Domaća puška: Veliki uspjeh. Avaz

Svojevrsni proizvodni zamah u BiH i izvan domena namjenske industrije naslućuje se nakon vijesti o nastanku prvog bh. dostavnog električnog vozila. Iza ovog vozila proizvedenog u BiH stoji firma GS-TMT iz Travnika, čiji su stručnjaci razvili ovaj proizvod na ideju partnera iz Njemačke.

Kako je rečeno na prezentaciji, prototip, koji nosi naziv EVO, do kraja ove godine završit će proces homologacije, a već 2024. počinju proizvodnja i plasman na tržište.


Dostavno vozilo: Dogodine plasman. Avaz

Zanimljivo je i da je slovenska proizvodna grupacija “Iskra” u svom investicijskom zamahu za ovu godinu, uz Hrvatsku, fokus stavila i na BiH, gdje će u Laktašima graditi proizvodni pogon za 500 radnika.

Uspješna priča

Na razvoj domaće industrije utjecalo je i ponovno pokretanje proizvodnje u čapljinskoj „Lasti“, čije su se legendarne štrudle, ali i drugi prepoznatljivi proizvodi našli na policama bh. trgovina, ali i u susjednim zemljama. 

Iza ove uspješne priče stoji poznati bh. privrednik Petar Ćorluka, vlasnik „Violete“, fabrike higijenskih proizvoda, prepoznatljivih skoro širom svijeta.

IZ

Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) nedavno su u osvrtu na mogućnosti ulaganja naveli da su u protekloj godini dominirali upiti koji su se odnosili na obnovljive izvore energije, turizam, nekretnine i metaloprerađivačku industriju, s fokusom na autoindustriju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.