AVAZ SAZNAJE

Veliki uspjeh novotravničke kompanije "BNT": Federacija dobila novu domaću pušku

Kako nam je potvrđeno, ova puška dobila je sve dozvole i prošla testiranja

M. Aščić - D. Pucar

Nova puška

Foto: Avaz


U prostorijama novotravničke kompanije "BNT" predstavljena je nova domaća puška.

Riječ je o novom uspjehu bh. namjenske industrije, ali i kompanije koja je prije nekoliko godina proizvela prvu samohodnu haubicu.

Kako nam je potvrđeno, ova puška dobila je sve dozvole i prošla interna testiranja. Za sada je proizvedeno 10 prototipa, a uskoro će se krenuti sa masovnijom proizvodnjom.

Danas su prostorije ove kompanije posjetili čelnici Vlade FBiH, a kako nam je potvrdio Nermin Džindić (SBB), ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH, razgovaralo se i o samohodnoj haubici 155 m koju je samostalno razvilo i proizvelo ovo bh. podozeće. 

- Predstavljena je i nova puška kalibra 7,62 mm, također u potpunosti bh. proizvod koja bi uskoro trebala biti testirana u europskim zemljama. Puška je rađena u kompletu u BNT TMiH. U narednom periodu očekujemo da ćemo potpuno razvijen proizvod testirati u Europi, nakon toga i dobivanja certifikata i dozvola početi pripreme za izvoz i za serijsku proizvodnju - rekao je Džindić.

  • Haubica

    Haubica

    Foto: D. Pucar


On je istakao da sve ide svojim tokom kada je u pitanju proizvodnja haubice.

- Druga haubica je naručena od strane našeg strateškog partnera. Riječ je o kamionu "tatra" na kojem ćemo mi raditi sve pristroje i automatsku haubicu 155 mm. Očekujemo do kraja godine da će priprema biti završena - kazao je Džindić.

Kaže da je ovo veliki uspjeh za namjensku industriju Federacije koja je u konstantnom rastu od 2015. godine.

- Danas imamo veći profit od prometa firmi kad smo preuzeli mandat - kazao je za Džindić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na