REAKCIJE

Dženan Skelić za "Avaz": Odlazeća vlast nema namjeru otići, pa i po cijenu da razori i razvali državu

Da ova država ima institucije koje štite državu i njen ustavni poredak, odavno bi Izetbegović sjedio u istražnom zatvoru, rekao Skelić

Skelić: U Bosni je iznimno teško odvojiti nacionalni od religijskog identiteta. Avaz

Alen Bajramovic

21.1.2023

Kroz prikriveno ili otvoreno djelovanje, očite ili naslućene prijetnje, SDA kontinuirano izaziva osjećaj društvene nestabilnosti, kaže za "Avaz" psiholog, pisac i društveni analitičar, prof. dr. Dženan Skelić komentirajući najave blokade uspostave vlasti u FBIH koje sve češće i otvorenije dolaze iz ove stranke.

- Osjećaj društvene nesigurnosti SDA stvara producirajući nesigurni kontekst kroz svjedočenja o vannacionalnom i unutarnacionalnom neprijatelju, ilustrirajući njegovu očitost kroz imaginarne izdaje, prodaje, kolaboriranja, zavjere i tome slično. Evidentno je kako odlazeća vlast nema namjeru otići, pa i po cijenu toga da razori i razvali državu, stavljajući je u pravni procjep.

Etiketiranje drugih kao izdajnika

Ovakav stav i, što je već očito, njemu primjerena djelovanja, tipa produciranih sukoba, nesporazuma i incidenata, kao i nagovještaja ozbiljnih scenarija poput najavljene opstrukcije i blokiranja funkcionisanja demokratskih procesa, u normalnoj državi bili bi tretirani kao državni udar u pokušaju, zbog namjernog i planskog izazivanja i stvaranja kolektivne psihoze i osjećaja straha, nesigurnosti i ugroze sa namjerom destabilizacije društvene zajednice. 

Svjedočili smo i etiketiranju drugih kao izdajnika, stavljanja mete na njihova leđa, pozivanja na zaštitu «države, nacije, vjere», pozivanja na akciju i djelovanje sa nedvosmislenim agresivnim i nasilničkim sadržajima i namjerama, odnosno primjenom sile, koja bi spriječila smjenu vlasti.

Da ova država ima institucije koje štite državu i njen ustavni poredak, odavno bi Izetbegović sjedio u istražnom zatvoru. Da svjetska zajednica doista misli dobro narodima na ovim prostorima, odavno bi se pobrinula da promotori i protagonisti takvih retorika i djelovanja u realizaciji i nagovještaju, budu trajno uklonjeni sa političke scene - kaže Skelić.

Detaljan plan

Dodaje da "zatezanje" političke situacije i vještačko produciranje društvene krize na više frontova, treba posmatrati u kontekstu nekoliko očitih postavki. Najprije kroz činjenicu da su SDA i DF koalicioni partneri u kontinuitetu.

- Zato je manje ili više opravdano reći da je DF u suštini SDA-ova satelitska stranka, odnosno desničarski Trojanac duboko u zaleđu ljevice.

Preko DF-a je ljevica osjetno razbijena, odnosno gotovo prepolovljena, te možemo kroz ankete lako utvrditi, da je gotovo cjelokupno glasačko tijelo DF-a, u ranijim periodima glasalo za SDP - dodaje profesor Skelić.

On smatra da je projekat razjedinjavanja ljevice izveden sistematski, dobro i detaljno planiran, te medijski pokriven i podržavan.

Podrška režimskih medija

- Objektivnom posmatraču je evidentno, da su režimski mediji cijelo vrijeme pružali maksimalnu podršku Komšićevom političkom i društvenom etabliranju, posebno sa aspekta njegovog zauzimanja za promociju i zaštitu vitalnih bosanskih interesa, te plasiranja građanske retorike. Pri tome je teško ne primjetiti da se oko DF-ove političke platforme okupio ozbiljan kor bošnjačkih radikala, koji pod krinkom borbe za građansku državu i dokidanje nacionalne konstitutivnosti, suštinski igraju na kartu majorizacije bosanskih Hrvata u skorom, te bosanskih Srba u dugoročnijem projektu. 

Nemoguće je da pripadnici DF-ove političke platforme ne vide ili nisu svjesni da se ozbiljan procenat u bošnjačkom nacionalnom korpusu fokusirano i predano usmjerio na plan realizacije islamske države. Dakle, možemo zaključiti, kako je takav cilj prihvatljiv članstvu DF-a. Da li je prihvatljiv i glasačima je nešto na šta je teško odgovoriti, s obzirom da je u Bosni iznimno teško odvojiti nacionalni od religijskog identiteta, posebice u slučajevima isproducirane paranoje i egzistencijalnog straha - zaključuje profesor Dženan Skelić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.