FINANSIJSKI STRUČNJAK

Tegeltija nakon ministarske, preuzima Džakulinu poziciju

Ovo je prvi put da će na čelu Uprave za indirektno oporezivanje biti kadar iz reda srpskog naroda

Zoran Tegeltija. Fena

E. Ć.

26.1.2023

Zoran Tegeltija jučer je imenovan za ministra finansija Bosne i Hercegovine, a uskoro bi trebao podnijeti ostavku na tu funkciju i preuzeti čelnu poziciji Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Tegeltija će, kako nam je potvrđeno, na ovoj poziciji zamijeniti Miru Džakulu (HDZ), kojem je davno istakao mandat.

Miro Džakula: Istekao mu mandat. Fena

Najvažnije funkcije

Rezultat je to dogovora koalicionih partnera na državnom nivou.

Tegeltija je obavljao najvažnije funkcije u RS i na nivou Bosne i Hercegovine. Čak i njegovi oponenti mu priznaju ekspertsku stručnost i izvrsno poznavanje finansija.

On je godinama bio na čelu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Ovo je prvi put da će na čelu Uprave za indirektno oporezivanje biti kadar iz reda srpskog naroda.

Tegeltija bi trebao ostati ministar finansija sve do trenutka kada bude potrebno imenovanje čelne osobe UIO-a. Nakon toga bi mjesto ministra finansija trebao preuzeti neko iz SNSD-a.

Ko je Zoran Tegeltija

Zoran Tegeltija je rođen u Mrkonjić Gradu 1961. Po završetku gimnazije, seli se u Sarajevo gdje završava Ekonomski fakultet. Magistrirao je sa 45 godina, a doktorirao dvije godine kasnije, 2008.

Tegeltija je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) od 1998. godine. Dvije godine kasnije je postao član Glavnog odbora i predsjednik Općinskog odbora Mrkonjić Grad.

Prije političkih funkcija obnašao je rukovodeća mjesta u javnim institucijama. Radio je na pozicijama šefa i načelnika u Republičkoj upravi javnih prihoda RS i Republičkoj upravi carina RS. Tegeltija je 2000. godine izabran za vijećnika u Skupštini općine Mrkonjić Grad. Istovremeno je bio i poslanik u Narodnoj skupštini RS. Nakon dvije godine je opet bio kandidat za isto mjesto, ali nije dobio novi mandat.

2004. godine je izabran za načelnika Mrkonjić Grada, a četiri godine kasnije ga je obnovio. 2010. godine napušta poziciju načelnika i biva imenovan za ministra finansija RS u Vladi Aleksandra Džombića. Mandat je dobio i 2013. godine u vladi Željke Cvijanović. Krajem 2010. godine odgovara na poziv mandatara Vlade RS Aleksandra Džombića, i postaje entitetski ministar finansija. Mandat obnavlja 2013. godine, u vladi koju vodi Željka Cvijanović.

Na općim izborima 2014. godine je bio kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Osvojio je mandat, ali je ostao u izvršnoj vlasti na poziciji ministra finansija RS-a, sve do 2018. kada je ponovo osvojio mandat u Narodnoj skupštini RS. U decembru 2019. godine imenovan je za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.