"ČVRSTO STOJI NA NOGAMA"

Picula: Šmit ima podršku unutar EU

Određene negativne kritike prema njemu najviše dolaze od onih koji stanje u našoj zemlji ocjenju poprilično jednostrano, navodi Picula

Picula: Šmit je političar koji čvrsto stoji na zemlji. Printscreen

H. J. I.

30.1.2023

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula osvrnuo se na novu formiranu vlast u BiH. Smatra kako je BiH dobila otvoreni poziv kroz status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i sad je na njenim vlastima da tu priliku iskoriste. Picula je istakao da visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) unutar Evropske unije ima podršku od onih koji razumiju realnu sliku.

S obzirom kako je Bosna i Hercegovina dosta brzo za svoje standarde dobila novu vlast, Picula očekuje kako će ista u što bržem periodu ozbiljno pristupiti rješavanju nagomilanih problema.

Umjereni optimizam

Kako su ranija iskustva bila loša, navodi kako unutar institucija Evropske unije ipak vlada umjereni optimizam oko budućeg djelovanja nove vlasti u BiH.

Kao član odbora za vanjsku politiku evropskog parlamenta i koordinator socijaldemokrata za vanjske poslove, Picula je ovih dana imao poseban sastanak s visokim predstavnikom u BiH, Kristijanom Šmitom u Briselu. Ističe kako je Šmit političar koji je čvrsto nogama na zemlji i da je pogodio sa sadržajem i tajmingom intervencije u izbornoj noći.

Zajednično djelovanje SAD i EU

Naveo je kako Šmit unutar Unije ima podršku od onih koji poznaju realnu političku sliku u BiH, a određene negativne kritike prema njemu najviše dolaze od onih koji stanje u našoj zemlji ocjenju poprilično jednostrano. Međutim, određeni Šmitovi potezi i oni od nove vlasti negiraju te jednostrane poglede prema BiH.

Picula se slaže kako je američki utjecaj u BiH još uvijek jači od onog evropskog, no, smatra i kako je BiH kao nestabilna zemlja plodno tlo za utjecaje i drugih zemalja. A SAD i Evropska unija trebaju zajednički djelovati kako bi naša zemlja bila okrenuta ka Zapadu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.