O AKCIZAMA

Zoran Pavlović za "Avaz": Bogaćenje države na račun građana je nemoralno

Građani su u situaciji da ili budu gladni, ili da odu iz zemlje, kazao je

Zoran Pavlović. Avaz

Alen Bajramovic

1.2.2023


Prijedlog da, barem privremeno, u periodu enormnih prihoda u budžetima i enormnih poskupljenja, akcize na gorivo budu ukinute, već skoro godinu dana se iznose, povlače, usvajaju pa potom obaraju u Parlamentarnoj skupštini BiH. Nakon što je Predstavnički dom jučer usvojio izmjene Zakona o akcizama, danas je iz Banje Luke stigla najava da ovakav prijedlog u Domu naroda PS BiH neće imati podršku.

Ekonomski stručnjak Zoran Pavlović kaže da izjave političara po pravilu ne komentira.

- Predstavnički dom je usvojio usaglašeni prijedlog po pitanju privremenog zaustavljanja naplate akciza. To je konačno jedna pozitivna poruka za građane BiH. Suština je da su sve zemlje nešto uradile kako bi suzbile rast cijena i troškova, a koji je rezultirao značajno boljim prihodima od indirektnih poreza. Vrijeme je da se nešto vrati građanima, jer bogaćenje države na račun građana, koji su na rubu egzistencije je nemoralno, nepošteno i mora biti ispravljeno – kaže Pavlović.

On očekuje da će nova parlamentarna većina biti dovoljno odgovorna da usvoji izmjene zakona o akcizama.

- Jer građani su u situaciji da ili budu gladni, ili da odu iz zemlje. A odlazak radno sposobnog stanovništva uništava ekonomiju BiH – ističe Pavlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.