REAKCIJE

Nakon incidenta u DZ Vrazova, Baltić za "Avaz": Razum uposlenika spriječio je daljnju eskalaciju

Zamislite da vam uđe neko u pripitom stanju i lupa vam kartoteku, lupa vaše radno mjesto i gađa vas nekakvim predmetima, rekao je Baltić

Baltić: Podnijeli krivičnu prijavu. Avaz

15.2.2023

Nakon što je jedna osoba napravila sinoć haos u Domu zdravlja Vrazova u Sarajevu reagirao je i direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Abel Baltić. On je za portal „Avaza“ kazao da su protiv te osobe podnijeli krivičnu prijavu, da je uhapšena te je istakao kako će do kraja ići s ciljem da se ovaj incident riješi zakonskim sredstvima.


Trajno rješenje

- Nakon sinoćnjeg incidenta jedino trajno rješenje ovog vida problema jeste da zdravstveni radnici dobiju status službenog lica u tom vremenu kada su na poslu. Inače, sad on će dobiti kaznu za prekršaj od 500 KM, a time nismo ništa dobili. Mi imamo neku vrstu zaštitara koji ne smiju nositi oružja i koji nas ne mogu adekvatno zaštititi. Mi smo veliki sistem, imamo 84 lokaliteta. Naravno da se gnušamo bilo kakvog problema i rješavanja na ovaj način, ali eto šta se sve dešava – kazao je Baltić.

Istakao je kako odgovorno tvrdi da u jučerašnjem incidentu ni na koji način nijedan od uposlenika nije doprinio tome, čak je iznenađujuće kako su njihovi smirenost i razum prevladali u tim momentima da ne dođe do daljnje eskalacije.

Sve prijavljeno

- Zamislite da vam uđe neko u pripitom stanju i lupa vam kartoteku, lupa vaše radno mjesto i gađa vas nekakvim predmetima, teško bi se ko suzdržao da ne odgovori na to. Oni nisu uopće reagirali. Jedna sestrica je istrčala i zvala policiju, a jedan od zaštitara ga je zaustavio da ne pobjegne dok ne dođe policija. Naravno, policija ga je brzo uhapsila - govori za portal „Avaza“ Baltić.

Istakao je kako su službeno sve prijavili i podnijeli krivičnu prijavu te još jednom dodao kako će se boriti da zdravstveni radnici dobiju status službene osobe jer je to jedino pravo rješenje kako bi adekvatno bili zaštićeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.