SARADNJA SA EU

Počinje testiranje informatizacije izbornog sistema u BiH, šta to znači

Aktivnosti projekta se zasnivaju na Strategiji unaprjeđenja transparentnosti, integriteta i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini

Sa današnjeg događaja. CIK BiH

A. O.

27.2.2023

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) danas je ozvaničila početak aktivnosti na provođenju projekta „Testni projekat EU za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH“ koji finansira Evropska unija.

Aktivnosti projekta se zasnivaju na Strategiji unaprjeđenja transparentnosti, integriteta i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.


Tim povodom javnosti su se obratili Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, Nj.E. Ambasador Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH, Arif Nanić, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Testni projekat će biti proveden na simuliranim izborima na 165 biračkih mjesta u 10 općina/gradova tokom 2023. godine uz korištenje elektronskog sistema za identifikaciju birača i brži prenos rezultata izbora sa biračkog mjesta prema općinskim/gradskim izbornim komisijama i Centralnoj izbornoj komisiji BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.