POLOŽENI VIJENCI

U Jablanici obilježena 29. godišnjica zatvaranja logora

U logoru "Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi" bilo je zarobljeno oko 600 Hrvata

Sa jučerašnjeg obilježavanja. Fena

H. J. I.

2.3.2023

U srijedu je u Jablanici obilježena 29. godišnjica zatvaranja logora "Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi" u kojem je tokom rata bilo zarobljeno oko 600 Hrvata.

Ispred zgrade današnjeg muzeja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a opijelo je predvodio lokalni župnik don Drago Ćurković.

Kako je saopćeno iz Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata (HULDR), logor "Muzej" u Jablanici formiran je prema nalogu Ratnog predsjedništva općine Jablanica 15. aprila 1993. kada su uhapšeni i u logor dovedeni prvi Hrvati bez ikakvog obrazloženja o razlozima zatvaranja.

Dodaje se kako je u periodu od osnivanja do njegovog zatvaranja kroz taj logor prošlo više od 600 hrvatskih logoraša, od kojih 88 vojno sposobnih osoba, dok su ostali bili civili, među kojima preko 70 djece iz Jablanice, Doljana, Drežnice, Grabovice i okolnih mjesta, a mnogi nisu ni evidentirani od međunarodnog Crvenog križa.

Predsjednik HULDR-a u HNK Željko Mikulić naglasio je kako ni nakon 29 godina od raspuštanja logora u Jablanici Tužilaštvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu protiv nalogodavaca i odgovornih osoba za formiranje logora.

Jučerašnjoj komemoraciji za poginule i umrle logoraše prisustvovao je veliki broj bivših logoraša, članova njihovih porodica i prijatelji logoraša, predstavnici udruženja proisteklih iz rata iz cijele Hercegovine, generalni konzul RH Marko Babić sa saradnicima, ministar branitelja u Vladi HNK Oliver Soldo i drugi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.