NUDE USLUGE

Uprkos jasnim zakonskim zabranama: Bosanke prodaju majčinstvo

Osam žena iz različitih gradova u BiH nudi surogat majčinstvo

Gotovo 10 do 15 posto parova u BiH je sterilno. Printscreen

Nerma Ajnadžić

28.3.2023

Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom u Federaciji BiH je jasan - surogat majčinstvo je zabranjeno.

Naime, u članu 45. navodi se da je „zabranjeno objavom javnog oglasa ili na bilo koji drugi način tražiti ili nuditi uslugu rađanja djeteta za drugog (surogat majčinstvo)“, kao i da je zabranjeno ugovarati ili provoditi biomedicinski potpomognutu oplodnju radi rađanja djeteta za druge osobe i predaje djeteta rođenog nakon biomedicinski potpomognute oplodnje. Također, nikakvi ugovori ni sporazumi u ovom slučaju ne vrijede.

Bračni drugovi

U zakonu entiteta RS navodi se isto, odnosno da je zabranjeno darivanje spolnih ćelija, spolnih tkiva i embriona koje nije obavljeno između bračnih drugova, odnosno vanbračnih partnera.


Dio oglasa sa stranice „findsurrogatemother.com“. Printscreen

Uprkos tome, na međunarodnoj stranici za surogat majčinstvo „findsurrogatemother.com“ postoje oglasi žena iz BiH, tačnije osam njih. One su iz različitih gradova, a navode se Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Mostar... Na ovoj stranici oni koji traže surogat-majku mogu odabrati čak i rasu, religiju, boju kose i očiju, kao i to jesu li pušači ili ne.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić kazao nam je da podržava surogat majčinstvo, ali da to treba vidjeti na nivou FBiH.


Vranić: Treba uključiti stručnjake. Facebook

- Treba uključiti i pravni sektor, jer je to i pravno pitanje. Mi, u svakom slučaju, to podržavamo. Mora biti multidisciplinarni pristup, od pravnika, sociologa, zdravstvenih radnika, stručnjaka iz svih oblasti... Preporučujemo da se krene u tom pravcu – rekao je Vranić.

Iznijeti trudnoću

I ginekolog prim. dr. Kenan Drljević ističe da podržava uvođenje i reguliranje statusa surogat-majki.

- Neko ko ne može da rodi, ne može da se ostvari kao roditelj, uz saglasnost surogat-majke... Treba sve da bude transparentno, da se dokaže puno zdravlje i sposobnost da se trudnoća može iznijeti. Ja sam apsolutno za, jer gotovo 10 do 15 posto parova u BiH je sterilno. To je ogromna populacija koja treba pomoć, nekada i na takav način. Ono što dolazi sa Zapada doći će i kod nas, prije ili kasnije - istakao je dr. Drljević.

Prim. dr. Drljević: Doći će i do nas. Društvene mreže

Gledati njihovim očima

- Treba stati na stranu sterilnog para ili žene koja ne može imati potomstvo. Treba s njima razgovarati i onda će oponentima biti puno jasnije i većinom će promijeniti svoje mišljenje i razmisliti o negiranju. Treba gledati očima i dušom tih parova ili žene koji to ne mogu. Mi ginekolozi smo upravo u tim pozicijama, da na poseban način shvatamo traume i sudbine koje su sasvim drugačije od negativnih stavova koji se iznose s drugih strana. To treba dopustiti, dozvoliti i ja to podržavam – naglasio je dr. Drljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.