"BRUTALNE PODVALE"

Bećirović odgovorio RTRS-u: Nikada nisam uporedio srpski narod s nacistima

Dakle, termin "zlotvori" se odnosi na one koji su snajperskim hicima svjesno i bešćutno ubijali nedužnu djecu i civile Sarajeva, navodi se u saopćenju

Denis Bećirović. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

11.4.2023

Iz Kabineta člana Predsjedništa BiH Denisa Bećirovića oglasili su se povodom navoda u Dnevniku 2 na RTRS-u. 

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti. 

- Imajući u vidu ulogu Javnog radio-televizijskog servisa Republike Srpske, te činjenicu da se on kontinuirano zloupotrebljava s ciljem diskreditacije člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, ovoga puta dužni smo reagovati i tražiti ispravku netačnih informacija i brutalnih podvala, koje su kulminirale u prilogu Dnevnika 2 RTRS-a na dan 10.4.2023. godine.

"Uporedio Srbe s nacistima"

U prilogu RTRS-a iznosi se neistina o tome da je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović uporedio Srbe s nacistima. Naime, u višestruko spornom prilogu, između ostalog, navedeno je sljedeće: "Muk je bio kada je tražio Zakon o gasu BiH kojim se uzurpiraju entitetske nadležnosti, jeziva tišina kada je Srbe uporedio s nacistima (…)".

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović nikada nije uporedio nijedan narod, pa tako ni srpski narod, s nacistima, niti je ikada govorio o kolektivnoj krivici jednog naroda. Prilikom odavanja počasti i polaganja cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, a povodom obilježavanje Dana grada Sarajeva 6. aprila 2023. godine, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u izjavi za medije naglasio:

"Sarajevo je 6. aprila 1945. godine oslobođeno od nacifašizma. Petog i šestog aprila 1992. godine počela je opsada Sarajeva. Zlotvori koji su od 1992. do 1996. ubijali djecu Sarajeva, starce, žene, građane i građanke Sarajeva ne razlikuju se suštinski od zlotvora iz Drugog svjetskog rata".

Kvalifikacija "zlotvori"

Očigledno je da se kvalifikacija "zlotvori" u izjavi člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ne odnosi na srpski narod, nego na zločince koji su od 1992. godine do 1996. godine ubijali nedužne civile u Sarajevu. Dakle, termin "zlotvori" se odnosi na one koji su snajperskim hicima svjesno i bešćutno ubijali nedužnu djecu i civile Sarajeva.

Tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine ubijeno je i 1.601 dijete. Ta djeca ubijena su dok su se igrala, učila u školi ili čekala u redu za hljeb. Takve zločine mogli su i počiniti samo zlotvori.

S obzirom na navedeno, a imajući u vidu član 10. stav 1. Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, tražimo da u Dnevniku 2 RTRS-a 11.4.2023. godine objavite odgovor u skladu sa članom 37. Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine i članom 34. Zakona o radio-televiziji Republike Srpske - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.