FORMIRANJE VLASTI

SDA-ov delegat u Klubu Bošnjaka namjerava se prikloniti osmorci

Eventualni prebjeg omogućio bi osmorci da i ona naknadno stekne mogućnost predložiti kandidata za rukovodstvo FBiH

S jedne od ranijih sjednica. Fena

HMS

13.4.2023

Jedan od delegata SDA u Klubu Bošnjaka Federalnog doma naroda planira se prikloniti osmorci, neslužbene su informacije do kojih je došao Hrvatski Medijski Servis. 

Ukoliko se ova informacija pokaže tačnom, u tom bi slučaju vrata izboru nove vlade FBiH bila širom otvorena, a ponovna intervencija visokog predstavnika u deblokadi formiranja vlasti bila bi izlišna.

Šmitov kriterij

Naime, prema izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, koje je 2. oktobra nametnuo Kristijan Šmit (Christian Schmidt), najmanje 11 delegata u svakom od tri nacionalna kluba ima pravo kandidirati člana Predsjedništva FBiH. Ukoliko nijedna od stranaka, ili koalicija nema potrebnih 11 ruku, u drugom krugu ljestvica se spušta na sedam, pa na četiri.

SDA s DF-om u bošnjačkom klubu je jedina grupacija koja je zadovoljila Šmitov kriterij, prenosi HMS. Oni ukupno imaju 13 delegata, a osmorka 10, pa su jedini mogli predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH u liku Refika Lende, dok osmorka s 10 delegata to pravo nije stekla. 

No, eventualni prebjeg omogućio bi osmorci da i ona naknadno stekne mogućnost predložiti kandidata za rukovodstvo FBiH, jer bi došla do 11-e ruke u bošnjačkom klubu.

To bi otvorilo mogućnost resetiranja cijelog procesa formiranja vlasti koji bi zahtijevao smjenu aktuelnog vodstva Federacije te izbor novog. 

Dvojica kandidata

U tom slučaju hrvatski klub, u kojem većinu ima HDZ BiH,  bez sumnje, ponovno bi kanidirao Lidiju Bradara, Klub Srba Igora Stojanovića, dok bi bošnjački klub ovog puta imao mogućnost nominirati dvojicu kandidata - jednog blok SDA- DF, a drugog osmorka.

Kako HDZ i osmorka imaju većinu u oba doma Federalnog parlamenta, jasno je da bi, prilikom novog izbora, bio izabaran kandidat kojeg bi predložilo 11 delegata osmorke u Klubu Bošnjaka. Nakon toga imenovanje Vlade FBiH moglo bi se bez ikakvih zapreka izvršiti u vrlo kratkom roku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.