TOKOM SJEDNICE

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila Strategiju razvoja sporta

Nisam siguran da bismo na ovaj način riješili suštinu problema, rekao je Filipović

Sa sjednice. Fena

N. Aj. / Fena

27.4.2023

Skupština Brčko distrikta BiH na drugom dijelu jučerašnjeg zasjedanja usvojila je većinom glasova Strategiju razvoja sporta u Brčko distriktu za period 2023–2028. godine, uz konstataciju da je dokument dobro sačinjen, ali da ga mora pratiti dobra aktivnost na terenu, kako bi se stanje sporta popravilo.

Izvršna vlast

- Smatramo da je i organizaciono potrebno načiniti promjene i naš prijedlog je da se formira zasebno pododjeljenje u Vladi Distrikta koje bi se bavilo isključivo sportom, čime bi bio uvećan i stručni kadrovski potencijal, naročito u odnosu na trenutnu situaciju kada se ovim segmentom u izvršnoj vlasti direktno bave jedan ili dva čovjeka - rekao je poslanik PDP-a Siniša Golić.

On je predložio da ovaj stav bude dio konačnog zaključka, koji je Skupština i usvojila.

Zaključkom se predviđa da Vlada Brčko distrikta, na prijedlog resornog Odjeljenja, u roku od šest mjeseci donese Program razvoja sporta za period 2024-2028. godina, što podrazumijeva i donošenje Pravilnika na osnovu kojih će se prema objektivnim kriterijima, definisati način finasiranja sportskih klubova u Distriktu.

- Nisam siguran da bismo na ovaj način riješili suštinu problema, jer prvo predlažemo generalno smanjenje administracije, a istovremeno nastojimo formirati još jedno pododjeljenje. Drugo, ne smijemo zanemariti činjenicu da je situacija u sportu Distrikta pogoršana s uvođenjem novog Zakona o budžetu, kao i Zakonom koji reguliše dodjelu grantova - rekao je potpredsjednik Skupštine Distrikta i član HDZ-a Ivo Filipović, dodavši da su u ranijem periodu i sami zastupnici mogli dodijeliti direktne grantove klubovima, što sada nije slučaj.

Novac za sport

Filipović također smatra da dio odgovornosti za nastalu situaciju u sportu sasvim razumljivo snosi resorno odjeljenje i njegov šef, no da je i prije nekoliko godina, odnosno prije usvajanja Zakona o budžetu šef Odjeljenja bio isti i značajnih primjedbi ni problema u sportu Distrikta nije bilo.

- Stoga sam siguran da svi mi iz izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta, za lošu situaciju u sportu snosimo veliki dio odgovornosti - istakao je Filipović.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić istakao je da je lokalna zakonodavna vlast uradila sve što je u segmentu izdvajanja novca za sport.

- Smatram da je u tom smislu u potpunosti ispunjena uloga Skupštine, koju ima kad je podrška brčanskom sportu u pitanju - kazao je Milić.

Osim Strategije o sportu, poslanici su sinoć prihvatili i Izvještaj o radu Pravobranilaštva za 2022. godinu, dok je sjednica prekinuta prilikom rasprave o Izvještaju o radu i finansijskom poslovanju JP „Komunalno Brčko" za prošlu godinu i bit će nastavljena 10. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.