STEŽE SE OBRUČ

Dužničko ropstvo: Da li RS klizi u bankrot?

Ako pitate ministaricu finansija Zoru Vidović, sve je pod kontrolom

Pojedini ekonomski stručnjaci tvrde da je RS u bankrotu. Printscreen

A. O. / BN

30.4.2023

Dok političari raspiruju međunacionalne tenzije, steže se obruč dugovanja, a dug bosanskohercegovačkog entiteta RS veći je od budžeta.

Pojedini ekonomski stručnjaci tvrde da je RS u bankrotu, iako je ministarica finansija Zora Vidović jasna - “RS nije prezadužena!”, piše BN.

Zadužena, prezadužena ili na korak do bankrota, gdje je RS? Ako pitate ministaricu finansija Zoru Vidović, sve je pod kontrolom. Ona je jučer na Jahorini izjavila da je javni dug RS 34,7 posto BDP i da je RS dosta nisko zadužena zemlja.


Vidović: Sve je pod kontrolom. BN

Drugačije misli doktor ekonomskih nauka Mika Nikić, koji se ministarki Vidović i pismeno obraćao.

- Obratio sam joj se da prestane sa pričom da nismo prezaduženi, a stalno se zadužuje iz mjeseca u mjesec. Oni kažu uzet ćemo novi kredit da vratimo prvi, a šta je sa kamatama – upitao je Nikić.


Nikić: Misli drugačije. BN

Nikić tvrdi da gornja granica zaduženja RS ne smije preći 25 posto BDP-a. Maksimalan iznos duga koji može da se toleriše je do 3,5 milijardi maraka, a sve što je preko tog iznosa je teška dubioza i indikator da se radi o bankrotu, navodi Nikić.

Sa druge strane dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Milenko Krajišnik, kaže da je gornja granica javnog duga 60 posto BDP. Ipak priznaje da struktura dugovanja ne ide na ruku RS.


Javna potrošnja. BN

Iako su mišljenja struke podijeljena, ono što je jasno, dugovi stižu na naplatu. Ove godine rata Republike Srpske prelazi milijardu 200 miliona maraka.

- Zadnja rata kredita bit će finansirana iz budžeta, a čim uzmeš iz budžeta nema za druge projekte. Mi svi ćemo to platiti, krvavo ćemo platiti. RS je po svim parametrima u bankrotu - izjavio je Nikić za BN.

A da nismo prezaduženi ili na korak do bankrota teško je povjerovati, jer budžet RS za ovu godinu iznosi 5 milijardi 383 miliona maraka, a ukupan dug je veći od budžeta i iznosi 6 milijardi 162 miliona maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.