LUKAVAC

Otvoren 21. međunarodni sajam turizma i ekologije „LIST 2023“

Ministar Konaković kazao da su dvije stvari u državi važne, sigurnost i politička stabilnost

Sa današnjeg otvorenja sajma. H. Čalić

H. Čalić

4.5.2023

Dvadeset i prvi međunarodni, sajam turizma i ekologije „LIST“, prvi ove vrste u BiH, svečano je otvoren jučer u Lukavcu.

Na sajmu učestvuje nekoliko stotina izlagača iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije i Turske. Svoje turističke potencijale na svojim štandovima, pokazale su i turistički radnici, zajednice, vlasnici obrtničkih radnji. Posebno je bilo veselo na Festivalu hrane i pića, „Bosanskoj sofri i“ „Ženskom stvaralaštu.

Zahvala direktora

Svima koji su se odazvali i podržali sajam, koji u vrijeme inflacije nije bilo lako organizirati, zahvalio se direktor Izet Nuhanović, te u ime pokorovitelja gradonačelnik Edin Delić. Delić je istakao da Lukavac nije samo radnički grad, jer okolina s vrijednim turističkim potencijalima od kojih je spomenuto jezero Modrac i Bistarac, prirodne ljepote Ozrena, brojne hotele, ali i sve veća posvećenost kompanija ekologiji, u čemu „Soda šišedžam“, kao Zlatni sponozor sajma može poslužiti za primjer.

Iako su se trudili da na ovom sajmu ne bude politike, predsjednik Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić i Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, kazali su da je vrijeme da se u BiH dinamičnije počnu provoditi reforme, da se stvori klima da nam mladi ne odlaze, već stvoriti uvjete da se počnu vraćati.

Drugi dio sajma 

- I sajmovi, mjesta gdje se prezentiraju dostignuća iz svih oblasti, privreda, poljoprivreda, turizam. Danas sajam u Lukavcu, sutra u Gradačcu, Gračanici, Tešnju. Nema na svijetu ljepše države, slabo je igdje ovakvih ljepota. Za njihovo korištenje trebaju nam dva preduslova, sigurnost i politička stabinost - istakao je Konaković.

U drugom dijelu sajma na Festivalu hrane i pića „Bosanskoj sofri“ vrijedne žene iz Lukavca, Doboj Istoka, Brčkog Distrikta Čelića, Gornjeg Rahića, Viteza, Srebrenika, pripremile su brojna tradicionalna jela, pa su kolo zaigrale. I inače, jučer se na sajmu u Lukavcu osjetila neka pozitivna klima, orila se pjesma na više mjesta. Komentar je bio, krenulo je s boljom političkom situacijom u Federaciji BiH. Sajam se nastavlja danas i sutra, brojnim podsajamskim manifestacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.