"AVAZ" SAZNAJE

Vlada FBiH će revidirati odluku, penzioneri neće morati čekati avgust da dobiju uvećana primanja

Najniža penzija koja će biti isplaćena u junu iznosit će 538 KM

Sa zadnjeg sastanka resornog ministra i predstavnika Saveza. Avaz

Meliha Smajkic

17.5.2023

Vlada Federacije BiH će revidirati odluku o vanrednom usklađivanju penzija, predočeno je to danas na Izvještajnoj sjednici Skupštine saveza udruženja/umirovljenika F BiH koja je održana u Sarajevu.

Tako će se ova odluka, odnosno, uvećanje penzija za 3,9 posto umjesto na julska primanja odnositi na majska, čija će isplata početi početkom narednog mjeseca.

Podsjetimo, Vlada F BiH u prethodnom sazivu na čelu s Fadilom Novalićem je odluku o vanrednom usklađivanju donijela na sjednici od 27.aprila, a kako su naveli, to su učinili u skladu sa članom 80. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

- Vlada Federacije BiH odlučuje da se izvrši vanredno usklađivanje penzija u procentu od 3,9 posto, odnosno da se penzije uvećaju za ovaj procenat, počev od penzije za juli 2023. godine-naveli su tada iz Vlade F BiH.

Međutim, usto što su upozoravali na to da nisu konsultovani u vezi donošenja te odluke, koju su ocijenili ishitrenom, iz Saveza penzionera F BiH su iznijeli i to da su prekršene odredbe člana 80. Zakona o PIO, prema kojem se i vrši vanredno usklađivanje.

Naime, u stavu 3., tog člana stoji da Vlada F BiH odluku o vanrednom usklađivanju donosi do kraja mjeseca od kojeg se vrši vanredno usklađivanje.

Revidiranom odlukom tako je donekle ispravljena nepravda prema penzionerskoj populaciji koja čini preko petine stanovništva u F BiH.

Revidiranom odlukom o vanrednom usklađivanju najniža penzija koja će biti isplaćena u junu iznosit će 538 KM, umjesto, 518 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.