KALKULACIJE

Šta kaže matematika: Da li stranke trojke mogu isključiti NES i SBiH iz većine u kantonima

U svakom slučaju za NES, bez obzira da li imali jednog ili dva zastupnika u Skupštini ZDK, trenutna većina ima dovoljan broj zastupnika i bez njih

Skupština KS. Screenshot

22.5.2023

Nakon niza ucjena od strane Stranke za BiH i NES-a, stranke trojke i HDZ-a su prošli mjesec se odlučile da prave Vladu Federacije BiH bez tih stranaka, a pitanje koje se postavlja je da li će se to odraziti na kantonalne skupštine.

Situacija u Unsko-sanskom kantonu će ostati nepromijenjena s obzirom da su Stranka za BiH i NES, zajedno sa SDA i DF-om napravili većinu.

Situacija u ZDK

NES je na oktobarskim izborima u Zeničko-dobojskom kantonu dobio dva mandata, a onda je Ramo Isak napustio stranku. Nakon što je Ramo Isak izabran za ministra unutrašnjih poslova FBiH njega bi u Skupštini trebao naslijediti Samir Karahasanović.

Ipak, Karahasanović je kadar blizak gradonačelniku Zavidovića Hašimu Mujanoviću, koji je ranije izrazio nezadovoljstvo time što je predsjednik NES-a Nermin Ogrešević predložio Samira Šibonjića sa kantonalnog ministra. Nije poznato da li su oni u međuvremenu napustili NES, ali svakako da je takav scenario moguć.

U svakom slučaju za NES, bez obzira da li imali jednog ili dva zastupnika u Skupštini ZDK, trenutna većina ima dovoljan broj zastupnika i bez njih i ukoliko budu zainteresirani za izbacivanje te stranke iz većine to im neće predstavljati problem. Vladajuća većina bez NES-a ima 20 zastupnika u u Skupštini ZDK od 35.

U Bosansko-podrinjskom kantonu Stranka za BiH je dio većine sa strankama koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića, ali i nekoliko lokalnih stranaka, dok je NES dio opozicije. Nakon izbacivanja Nijaza Musića iz NiP-a ova većina trenutno ima 14 zastupnika, a eventualno istupanje Stranke za BiH sa njihova dva zastupnika bi značilo da više ne postoji većina, jer Skupština broji 25 zastupnika.

Ipak, ove većina je naglašavala u nekoliko navrata da postoji mogućnost da se većina proširi na još neke zastupnike.

U Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona NES ima jednog zastupnika, a Stranka za BiH nije parlamentarna. U ovom kantonu Vlada još uvijek nije formirana, s obzirom da je potrebna dvotrećinska većina zastupnika, ali čini se da postoje jasni blokovi. Na jednoj strani SDP, DF i NiP pregovaraju sa HDZ-om, dok drugi blok čine SDA i NES.

Tijesna većina

U Skupštini Kantona Sarajevo Stranka za BiH je dio vladajuće većine sa strankama trojke, a sve su glasnija nagađanja da bi oni mogli biti izbačeni iz većine.

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović (SDP) je rekao da se povjerenje u Stranku za BiH izgubilo nakon dešavanja s imenovanjem Vlade FBiH izgubilo i da je mišljenja da ne trebaju biti dio većine. Trojka bez Stranke za BiH u Skupštini KS ima tijesnu većinu sa 18 zastupnika.

U ostalim kantonima Stranka za BiH i NES nisu parlamentarne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.