SARAJEVO

Delegacija Interpola iz Kraljevine Saudijske Arabije posjetila DKPT BiH

Gostima je prezentirana struktura i nadležnosti policijskih organa u BiH, način rada NCB Sarajevo, korištenje servisa i alata INTERPOL-a, saopćeno je

Tokom posjete delegacije Saudijske Arabije. DKPT BiH

A. O.

26.5.2023

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je primila u radnu posjetu delegaciju Kraljevine Saudijske Arabije od 23. do 26. maja. 

Do realizacije posjete je došlo nakon što se NCB INTERPOL Rijad, Kraljevina Saudijska Arabija, ranije obratio Generalnom sekretarijatu INTERPOL-a, Lion, Francuska, za organizovanje studijske posjete aktivnoj državi članici INTERPOL-a koja je uspješno integrisala alate, servise i rješenja INTERPOL-a radi razmjene iskustava i dobre prakse.

Promocija rada bh. agencija

S obzirom na izvanredne učinke i dostignuća naše zemlje u tom pogledu, odnosno činjenicu da je naša zemlja među 20 najboljih za konsultovanje INTERPOL-ovih baza podataka u svijetu te da je naša zemlja zapravo primjenila čitav niz policijskih kapaciteta INTERPOL-a u proteklim godinama, nametnula se ideja o NCB INTERPOL-u Sarajevo kao o mogućem domaćinu delegaciji Kraljevine Saudijske Arabije, što je u konačnici i realizovano.

Vilić sa predstavnicima delegacije Saudijske Arabije. DKPT BiH

Delegaciju Kraljevine Saudijske Arabije je predvodio šef NCB Riyadh, pukovnik Abdulmlk Ibrahim Alsogiah , a ista je brojala 11 članova uključujući i predstavnika Generalnog sekretarijata INTERPOL-a, g. Badredin Touihri.

- Direktor Vilić je gostima zaželio dobrodošlicu te prezentirao nadležnosti i aktuelnosti u radu Direkcije, ističući važnost komunikacije, koordinacije i saradnje na međunarodom nivou. Posebno se osvrnuo na dobre odnose Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Tokom prvog dana posjete u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH gostima je prezentirana struktura i nadležnosti policijskih organa u BiH, način rada NCB Sarajevo, korištenje servisa i alata INTERPOL-a, koordinacija operativnih aktivnosti na terenu, povezivanje nadležnih tijela u BiH na sistem INTERPOL-a i sl.

Razmjena iskustava

Naredna dva dana za članove delegacije je organizovana posjeta sjedištu Granične policije BiH, Graničnom prelazu Aerodrom Sarajevo i Graničnom prelazu Bijača.

Posjeta je završena 26. maja obilaskom prostorija Sektora za međunarodnu policijsku saradnju i razgovorom sa službenicima NCB Sarajevo.

Ovakva razmjena iskustava će vjerovatno donijeti koristi, ne samo Kraljevini Saudijskoj Arabiji, nego možda i regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA). 

Isto tako, ovim vidom saradnje se međunarodnoj policijskoj zajednici demonstriraju sve prednosti koje mogu dobiti koristeći proizvode, alate i usluge INTERPOL-a, a također se promoviše rad agencija za provođenje zakona iz Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz DKPT BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.