TRAJE POTRAGA

Predviđa se da će kisik u podmornici s pet putnika nestati danas u 13:08 sati

Podvodni zvukovi koji su se čuli tokom potrage za Titanom izazvali su nove nade da će se pronaći nestali brod

Od podmornice ni traga. AP

Z. K.

22.6.2023

Američka obalna straža saopćila je da je potraga za nestalom podmornicom Titan u toku u području gdje su sonarni uređaji detektovali podvodne zvukove. Predviđa se da će kisika na plovilu koje prevozi pet putnika nestati danas u 13:08 sati. Podvodni zvukovi koji su se čuli tokom potrage za Titanom izazvali su nove nade da će se pronaći nestali brod.

Dodatni brodovi

Zvukove je registrovala kanadska letjelica koristeći bove s podvodnim sonarnim mogućnostima dok je tragala za nestalim plovilom. Međutim, američka obalska straža je jučer saopćila da je istraga buke koja se koristi specijaliziranom podvodnom opremom do sada "dala negativne rezultate".

Tokom noći su stigli dodatni brodovi za pretragu, te su svi uključeni u potragu. Francuski istraživački brod L'Atalante stigao je jutros. Na njemu se nalazi robot Victor 6000, koji može pomoći u rezanju kablova ili obavljanju manevara kako bi pomogao oslobađanju nasukane podmornice, ali nije sposoban da se podigne sam.

Još jedan brod koji stiže jutros je Horizon Arctic. Vjeruje se da ima Flyaway Deep Ocean Salvage System (FADOSS) na brodu. To je vitlo i sajla dovoljno dugačka da izvuče nešto poput podmornice na površinu.

Trka s vremenom

Predsjednik Kluba istraživača, čiji članovi su nestali putnici Hamish Harding i Paul-Henri Nargeolet, kritikovao je odlaganje njegovih napora da pošalje tehnologiju kao pomoć u potrazi. Istraživač dubokog mora David Gallo rekao je da je posadi "potrebno čudo" da spase putnike na Titanu, ali je dodao da se i dalje nada njihovom spašavanju.

- Vidjet ćemo kako će to ispasti, ali sve se dešava veoma brzo, tako da imamo trku sa vremenom. Naše su nade velike. U ovom trenutku nam je potrebno čudo, ali čuda se dešavaju, tako da sam veoma optimističan - rekao je za Good Morning Britain.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.