FEDERALNI PREMIJER

Nermin Nikšić: Krivična odgovornost za Dodika i sve koji krše Ustav BiH

Šmitove današnje odluke su jasna poruka svima onima koji smatraju da su iznad zakona i Ustava, kazao je Nikšić

Nikšić: Jasna poruka svim. Avaz

1.7.2023


Na odluke visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) reagirao je i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Opravdana odluka

- Očekivana i potpuno opravdana odluka visokog predstavnika u BiH. Izmjenama Krivičnog zakona BiH, podrivanje i rušenje ustavnog poretka će biti krivično djelo, a počinioci procesuirani. Do sada je postalo očito da sankcije svjetskih sila nisu pogađale Dodika u mjeri u kojoj se to očekivalo, međutim, najnovijim Schmidtovim odlukama svi funkcioneri će ubuduće morati odlučiti da li su spremni krivično odgovarati zbog provođenja Dodikove politike.

Šmitove današnje odluke su jasna poruka svima onima koji smatraju da su iznad zakona i Ustava. Ali i jasna poruka svim kritičarima međunarodne zajednice u BiH i onima koji selektivno prihvataju ili odbacuju njene odluke u skladu sa svojim parcijalnim političkim interesima. 

Suspenzijom Zakona o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH izglasanog u NSRS i Zakona o nepriznavanju odluka OHR-a u RS-u, kao i izmjenama Krivičnog zakona međunarodna zajednica je još jednom pokazala da čvrsto stoji na strani Bosne i Hercegovine, uprkos stalnim kritikama da ništa ne čine kako bi se suprostavile Dodiku i njegovoj antidržavnoj politici.

Godine vrijeđanja

Politika koju Dodik vodi nije dobra ni za koga, najmanje za građane Republike Srpske. Morao je znati da će ga stići kazna za godine vrijeđanja i omalovažavanja institucija BiH, pokušaja njihovog urušavanja, podrivanja ustavnopravnog poretka, provokacija, podređivanja državnih interesa interesima entiteta RS.

Umjesto da je pronalazio rješenja da riješi finansijske i druge probleme s kojima se Republika Srpska suočava, Dodik je sve to podredio političkom populizmu i vrijeđanju države u kojoj je rođen i u kojoj živi, što nije proizvelo ništa osim međunacinalnih tenzija, mržnje i netrepeljivosti.

Istovremeno dobar je osjećaj znati da ničim nismo doprinijeli takvoj atmosferi već smo konstruktivnim dijalogom pokušali vratiti stvari u ustavnopravne okvire. Šmitova odluka je dijelom rezultat takvog našeg zalaganja i promjene pristupa. Jasno je bilo da, ako nije spreman na razgovor i dogovor, da će reagovati međunarodna zajednica, što se i desilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.