TORTURE PROŠLI MNOGI

Obilježena 31. godišnjica zločina nad logorašima logora "KRINGS", kod Sanskog Mosta

Logor je najviše poznat po činjenici da su osim stradanja bošnjačkog stanovništva, ovdje završavali i logoraši hrvatske nacionalnosti iz sela Briševo

Sa obilježavanja. Savez logoraša u BiH

A. O.

23.7.2023

Članovi Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženja logoraša Sanski Most, zajedno sa mjesnom zajednicom Stari Majdan, danas su prikladnom manifestacijom na lokaciji nekadašnjeg logora, obilježili 31. godišnjicu zločina nad logorašima logora „KRINGS", kod Sanskog Mosta.

U početku agresije na nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu na tim prostorima, formiran je logor „KRINGS" u radnoj hali tadašnjeg istoimenog preduzeća.

Iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini podsjećaju kako je logor funkcionisao u periodu od maja do augusta 1992. godine, a da je njegove torture prošlo od 700 do 1.000 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su u okolnim naseljima oko Starog Majdana i Briševa, prethodno bili izloženi vojnoj agresiji srpskih snaga.

- Logor je najviše poznat po činjenici da su osim stradanja bošnjačkog stanovništva, ovdje završavali i logoraši hrvatske nacionalnosti iz sela Briševo, čija stravična priča o obimu i temeljitosti počinjenog zločina je poznata, iako se iz određenih razloga i interesa, nedovoljno eksponira u političkom životu, navode iz Saveza logoraša.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini također u kontinuitetu, i bez ikakvih kalkulacija, nastoji institucionalizirati zaštitu logoraša i ostalih žrtava ratne torture na području cijele države, borbom za adekvatna zakonska rješenja.

-Aktuelna zakonska rješenja su takva, da preživjele logoraše ,,štite" na način da im i danas ispostavljaju kazne u vidu „troškova pravobranilaštva RS-a" u hiljadama KM, da i danas oko 100.000 ovih živih svjedoka nemaju zdravstvenu rehabilitaciju ili prvenstvo u zapošljavanju, nemaju nikakvu stvarnu zaštitu i prava niti nakon tri decenije, a mogu, žele i zaslužili su to na području cijele Bosne i Hercegovine svojom žrtvom i svojim 'životnim' ulogom. Zajednička i složna borba, predvođena Savezom logoraša u BiH, je nužna jer i danas na regionalnom i svjetskom planu, neki su i dalje spremni na terorisanje i smrt radi ostvarenja svojih interesa i nedemokratskih ciljeva. Ćutanjem i nečinjenjem, samo doprinosimo širenju tog i takvog zla. Ne budimo samo dobri ljudi koji ništa ne čine, ističu iz Saveza logoraša u BiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.