OPĆINSKI SUD U MOSTARU

Muškarac osuđen na uslovnu kaznu zbog nasilja u porodici

Kazna se neće izvršiti ukoliko osuđeni u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva

Muškarac osuđen na uslovnu kaznu. Fena

FENA

10.8.2023

Općinski sud u Mostaru, po optužnici Kantonalnog tužilaštva HNK Mostar, donio je pravomoćnu osuđujuću presudu kojom je oglasio krivim optuženog Zdrinka Soldu (1972. godište) iz Mostara zbog produženog kaznenog djela "nasilje u porodici" i izrekao mu uslovnu presudu kojom mu se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Tukao je pred djecom

Kazna se neće izvršiti ukoliko osuđeni u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva. 

Naime, optužnicom Kantonalnog tužilaštva HNK u Mostaru, Zdrinku Soldi stavljeno je na teret da je tokom 2022. godine u porodičnoj kući u Mostaru, više puta, nasiljem, drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrožavao mir, tjelesnu cjelovitost i psihičko zdravlje svoje supruge - oštećene R. S., na način da ju je u alkoholiziranom stanju vrijeđao, udarao je po tijelu u prisutnosti djece i razbijao stvari po kući.

Liječenje od ovisnosti

Također, osuđeniku je izrečena mjera „obveznog liječenja od ovisnosti“ u trajanju od dvije godine, računajući od dana pravomoćnosti presude, te je odlučeno da se, ukoliko se osuđenik ne podvrgne liječenju od ovisnosti tijekom vremena provjeravanja, uvjetna osuda može opozvati.

Općinski sud je cijenio da će se i s ovakvom sankcijom, uvjetnom osudom, kojom je osuđeniku zapriječena kazna zatvora od šest mjeseci, s rokom provjere od dvije godine, uz izricanje mjere „obveznog liječenja od ovisnosti“, postići preventivna i sankcionirajuća svrha kažnjavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.