NOVA AFERA

Ensar Eminović dobio unapređenje: Skakin i Biserin savjetnik koji je ruske diplomate pustio u BiH, "pobjegao" u Vašington!

Bivši direktor JP “Sarajevo”, koji je prijavljen Tužilaštvu KS za više krivičnih djela, prvo je uhljebljen u MVP-u BiH, a sada savjetuje Alkalaja

Eminović i Skaka: Bivši saradnici i prijatelji. Fena

Miralem  Aščić

15.9.2023

Ensar Eminović, nekadašnji savjetnik Abdulaha Skake, bivšeg gradonačelnika Sarajeva, i bivši savjetnik Bisere Turković, šefice diplomatije, prije 20 dana dobio je posao savjetnika Svena Alkalaja, ambasadora BiH u Vašingtonu, saznaje „Avaz“.

Brojne nepravilnosti

Eminović je prije nekoliko godina bio direktor JP “Sarajevo”, a na tu poziciju postavio ga je upravo Skaka. Međutim, nedugo zatim smijenjen je zbog brojnih malverzacija u radu te je protiv njega Tužilaštvu KS podneseno više krivičnih prijava. Utvrđene su brojne nepravilnosti u radu ove kantonalne ustanove.

Ali odmah poslije smjene uhljebila ga je Bisera Turković u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP), da bi prije izvjesnog vremena dobio rješenje kojim se imenuje za ispomoć u Ambasadi BiH u Vašingtonu.

Saznajemo da je riječ o ranijem zahtjevu Alkalaja da mu se osigura pomoć u radu.

Ime Eminovića, kako stvari stoje, veže se i za ulazak ruskih diplomata u BiH, što je tek nedavno utvrđeno provjerama. Prema informacijama „Avaza“, Eminović je potpisao ruskim diplomatima diplomatske kartice. Njega je Turković u MVP-u promakla nauštrb iskusnog operativca Mirsada Bešića.

Sada, umjesto da odgovara za nerad i javašluk, Eminović je faktički unaprijeđen. Sumnja se da je tražio premještaj kako bi se spasio od postupka u Sarajevu.

Njegovo ime se spominjalo i tokom istrage protiv Skake, koji je nedavno, nakon hapšenja, optužen za zloupotrebu položaja.

Fiktivno radili

Utvrđeno je da su Maja Hadžihalilović, Nedim Tvrtković, Erna Čolić i Ensar Eminović bili savjetnici gradonačelnika Skake. Ali, nakon što su postali državni službenici, oni su iz Trnova, gdje su fiktivno radili, prebačeni u Gradsku upravu Sarajeva.

Eminović je bio angažiran kraće od dvije godine, a njegove plaće Grad su koštale 38.341,45 KM.

Za to vrijeme je putovao u Podgoricu, Kucing, Beograd, Ankaru, Hag, Budvu, London, Muskat, Dohu, Zagreb, Brčko, Tiranu, Vašington i Tianjin u Kini, što je Grad koštalo 9.191,82 KM.

Malezijski student

Ensar Eminović je bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Maleziji. Obavljao je i dužnost nerezidentnog ambasadora za Tajland i Brunej Darusalam. Diplomirao je političke nauke i magistar je evropskih studija, a obrazovanje je stjecao na univerzitetima u Maleziji, Bosni i Hercegovini, Italiji i Engleskoj. Radio je kao savjetnik gradonačelnika Sarajeva za međunarodnu saradnju i evropske integracije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.