PROBLEMI

Osnivanje alimentacijskog fonda godinama na čekanju: Hoće li država plaćati alimentaciju koju izbjegavaju roditelji

Čak 70 posto roditelja ne ispunjava obaveze

Čak 70 posto roditelja ne ispunjava obaveze. Facebook

Meliha Smajkic

23.9.2023

U Bosni i Hercegovini, prema posljednjim podacima, čak 70 posto roditelja ne ispunjava svoju obavezu izdržavanja djece. U izbjegavanju plaćanja alimentacije, što je porazna činjenica, najviše im pomaže sudska praksa koja ne primjenjuje oštre sankcije.

Primjera za to je na stotine, a pojedini su obrađeni u izvještaju Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH koji su postupali po žalbi majke djeteta koje, bez obzira na brojne poduzete radnje nadležnih organa i pravomoćnu sudsku odluku i u građanskom i u krivičnom postupku, nije ostvarilo pravo na izdržavanje.

Sudski proces

- U krivičnom postupku sud je utvrdio kaznu zatvora koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine od dana pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo, što i dalje nije utjecalo na poštivanje obaveze izdržavanja djeteta - naveli su ombudsmeni.

U ovoj instituciji već godinama zagovaraju uspostavljanje alimentacionih fondova u FBiH i RS. S tim ciljem je početkom 2019. godine Lana Prlić, zastupnica SDP-a u Federalnom parlamentu, pokrenula inicijativu za izmjene i dopune Porodičnog zakona FBiH.

Više od četiri godine poslije Prlić ne krije razočarenje zbog činjenice da alimentacioni fond nije uspostavljen i da vlasti u tom periodu nisu poduzele ništa da, kako nam je rekla, prije svega zaštite djecu, ali i njihove roditelje koji ih izdržavaju.

- Nažalost, jednoroditeljske porodice i dalje vode borbu za svoju djecu, a sudski procesi za naplatu alimentacije, čiji su iznosi, nerijetko, i simbolični, uglavnom su skupi, iscrpljujući i dugi - kazala nam je Prlić.

Nosioci procesa

Naglasila je kako je potrebna sveobuhvatna analiza stanja kako bi se precizno utvrdilo koliko roditelja izbjegava plaćanje alimentacije, ali i da bi nosioci cijelog procesa trebali biti ministarstva pravde, rada i socijalne zaštite te finansija, izrazivši nadu da se na rješenje ovog gorućeg problema neće dugo čekati.

Prlić: Podnijela inicijativu. Facebook

U susjednoj Hrvatskoj su nedavno najavili poboljšanje postojećeg instituta Alimentacijskog fonda. Prema dostupnim informacijama, budući da je zakon o privremenom uzdržavanju planiran za prvi kvartal 2024. godine, a kojim se regulira ta oblast, država će plaćati alimentaciju za svu djecu za koju roditelj obveznik ne plaća redovno mjesečno uzdržavanje, i to sve do njihove 18. godine. 

Brojni modeli 

Brojni su modeli prema kojima roditelji, uglavnom očevi, izbjegavaju plaćanje alimentacije. Od rada nacrno, prijave na minimalcu, mijenjanja boravišta, sakrivanja imovine, prihoda, odlaska u inozemstvo... Na te anomalije su ukazivale i brojne nevladine organizacije, koje se, također, bore za osnivanje alimentacijskog fonda.

U svom ekspozeu federalni premijer Nermin Nikšić je naveo da alimentacijski fond mora biti uspostavljen kao svojevrsna sigurnosna mreža koja treba osigurati prava samohranih roditelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.