BRUKA I SRAMOTA

Uprava Doma zdravlja KS godinama zanemaruje potrebe pacijenata: Nedostaje osam defektologa, djeca i roditelji ispaštaju!

Zastupnici u Skupštini traže da se zaposle defektolozi u Dom zdravlja, a inicijativu je jučer ponovo uputila doktorica Fatima Gavrankapetanović

Dom zdravlja KS. Avaz

S. Muhić

5.10.2023

Iako građani Kantona Sarajevo godišnje za liječenje izdvajaju gotovo 600 miliona maraka, poražavajuća je činjenica da primarni nivo zdravstvene zaštite u svih devet općina ima samo jednog defektologa.

I to u vremenu kada je, nažalost, sve više djece s poteškoćama, kojima je neophodna stručna podrška. U cijelom Kantonu, dakle, radi samo jedan defektolog, i to vrsna stručnjakinja Amela Ovčina, koja je zaposlena u Domu zdravlja Vogošća.

Međutim, zbog nedostatka stručnog kadra u ostalim ambulantama JU Dom zdravlja KS, ona je zatrpana poslom i jednostavno nema teoretske mogućnosti da pomogne svima!

Hitna procedura

Da je ovo jedan od najvećih problema roditelja, a ujedno i najveća bruka zdravstvenog sistema, shvatili su i zastupnici u Skupštini KS, koji su u proteklih nekoliko godina podnijeli čak sedam inicijativa Ministarstvu zdravstva KS da se po hitnoj proceduri u Dom zdravlja KS zaposle na neodređeno defektolozi somatopedi, njih sedam, a kako bi djeci s teškoćama u razvoju osigurali što prije odgovarajuće tretmane iz rane intervencije i rehabilitacije.

Najnoviju inicijativu za zapošljavanje osam defektologa u Dom zdravlja KS na jučerašnjoj sjednici uputila je zastupnica doktorica Fatima Gavrankapetanović. Zanimljivo je da su inicijativu podnosili zastupnici trojke, SDA i SBiH.

Spahić pisao ministru Vraniću i tražio prijem defektologa. Avaz

Međutim, do sada konkretnog odgovora i poteza od resornog ministra Harisa Vranića i direktora Doma zdravlja KS Abela Baltića nema! Prema saznanjima „Avaza“, ministar Vranić je spreman riješiti problem, ali nikome još nije jasno zašto se direktor Baltić protivi.

Na ovaj gorući problem upozorava i Amir Sofić, doktorant nauka i defektolog somatoped koji je od 2016. do maja 2020. godine radio u Domu zdravlja KS, a kojem ugovor nije produžen. 

Sofić: Prvi defektolog somatoped. Facebook

- Prvi sam defektolog somatoped koji je ikada primljen u Dom zdravlja. Moje radno mjesto je bilo sistematizirano i 2013. godine. Očekujem da će u narednom periodu menadžment postupati po pravilniku, zakonu, inicijativama, stručnosti i da neće dozvoliti da roditelji i djeca s teškoćama odlaze po udruženjima, privatnim defektolozima, da se liječe u Beogradu i Zagrebu - ističe Sofić.

Prema njegovim riječima, ne bi se trebala jačati razna udruženja i djeca usmjeravati njima, već omogućiti adekvatno liječenje u domovima zdravlja.

- Ne može defektolog oligofrenolog koji radi samo u Vogošći stići raditi sa svom djecom u KS. Nama treba sistem, stručnjaci koji će pomoći uvezati put od pedijatra do psihološke pomoći roditeljima, pa i do novih metoda i saradnje s klinikama koje rade matične ćelije. Da educiramo kadar, da poboljšamo kvalitet usluge, kako bi djeci dali maksimum brige u ranoj dobi - upozorava Sofić.

Pismeni zahtjev

Da se nešto treba mijenjati, smatra i Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora Doma zdravlja KS koji je i službeno još prije nekoliko mjeseci pismeno zahtijevao od direktora Baltića da traži saglasnost od Ministarstva zdravstva da se u zdravstvene ustanove vrate defektolozi somatopedi, i to na neodređeno.

Spahić: Uputio inicijativu ministru. Facebook

- Kako se ne bi narušio kontinuitet u pružanju usluga krajnjim korisnicima i djeci s poteškoćama u razvoju, što prije treba osigurati tretmane rane intervencije - naveo je Spahić u pismenom zahtjevu.

I Sindikat zdravstva Doma zdravlja KS traži da se ovo pitanje što prije riješi i da se omogući defektolozima da rade, a u konačnici i djeci da se liječe.

Centri bez stručnog kadra

Također, sramotna je činjenica da će ova javna ustanova u nekoliko domova zdravlja uskoro otvoriti centre za rani rast i razvoj, a u koje će konkursom biti primljeni ljekari, fizioterapeuti, medicinske sestre... Međutim, nigdje se ne navodi da će biti primljen neophodan kadar, kao što su defektolozi somatopedi.

Baltić: Kada će primiti kadar. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.