KONFERENCIJA SEERC

Edhem Bičakčić izabran za predsjednika regionalne CIGRE: Obezbijediti dovoljno električne energije u regiji

Konferenciji u Istanbulu prisustvuje 500 učesnika i 40 kompanija koje izlažu elektroenergetsku opremu

Sa konferencije. BHK CIGRE

FENA

11.10.2023

Sedamnaest zemalja regije, među kojima je i Bosna i Hercegovina, imaju veliki potencijal za brzi razvoj energetskog sektora, a bliska saradnja između njih nudi mogućnost za razvoj buduće elektroenergetske mreže i tržišta, što je jedan od ključnih uslova kako bi se za 270 miliona stanovnika obezbijedilo dovoljno električne energije, rečeno je na otvaranju četvrte konferencije Regionalnog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme SEERC koja se održava u Istanbulu.

Veliko priznanje i izazov

Prethodno je na sjednici Upravnog odbora SEERC-a za novog predsjednika imenovan Edhem Bičakčić, aktuelni predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE (BHK CIGRE) i počasni član Međunarodne CIGRE.

Tokom svečanog otvaranja skupa bh. komitet je od Nacionalnog komiteta Turske preuzeo predsjedavanje tom regionalnom konferencijom u naredne dvije godine.

- Za naš nacionalni komitet to je veliko priznanje i izazov da u radu regionalne asocijacije elektroenergetičara doprinosimo kreiranju savremenih rješenja u skladu s ubrzanim razvojem ove oblasti, posebno kada su u pitanju energetska tranzicija i prelazak na zelenu energiju - izjavio je tim povodom Bičakčić.

500 učesnika i 40 kompanija

Na dvodnevnom zasjedanju SEERC-a u Istanbulu prisutno je 500 učesnika i 40 kompanija koje izlažu elektroenergetsku opremu ili pružaju usluge za efikasno vođenje elektroenergetskog sistema. Tome je posvećeno i 78 stručnih radova među kojima su i četiri iz Bosne i Hercegovine.

Regionalna CIGRA (SEERC) na širem području jugoistoka Evrope raspolaže sa instalisanom snagom od 425.000 megawata, godišnjom proizvodnjom od 1.100 terawatsati i potrošnjom od 1.000 TWh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.