SARAJEVO

U MVP BiH održane međuvladine konsultacije između BiH i Njemačke

Članovi delegacije SR Njemačke podržali su razvojnu saradnju dvije zemlje te izrazili zadovoljstvo napretkom BiH na putu u EU

Održan sastanak. MVP

FENA

2.11.2023

Razvojno-političke međuvladine konsultacije između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke održane su danas u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH).

Bilo je riječi o približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, Berlinskom procesu, održivom ekonomskom razvoju, energiji i klimi.

Implementiranje projekata

Delegaciju BiH, koje je predvodila pomoćnica ministra vanjskih poslova za multilateralne odnose po ovlaštenju Aida Hodžić, činili su predstavnici ministarstava finansija i trezora, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, civilnih poslova, pravde BiH, Ureda koordinatora za reformu javne uprave, Vlada Federacije BiH i Brčko distrikta BiH.

Pomoćnica ministra Hodžić naglasila je važnost intenziviranja saradnje Bosne i Hercegovine i SR Njemačke u narednom razdoblju, s ciljem implementiranja što više projekata iz različitih oblasti za koje je finansijsku i tehničku podršku dala njemačka Vlada.

Kada je riječ o napretku BiH na evropskom putu, izrazila je zahvalnost SR Njemačkoj na pomoći i podršci koju kontinuirano pružaju, posebno u procesu provedbi reformi. Osvrnula se potom na značaj Berlinskog procesa i regionalne saradnje. Ocijenila je da je energetska tranzicija veliki imperativ za BiH jer se samo na taj način mogu osigurati stabilnost i sigurnost sistema, uz prijelaz na čiste izvore energije.

Razvojna saradnja

Članovi delegacije SR Njemačke podržali su razvojnu saradnju dvije zemlje te izrazili zadovoljstvo napretkom BiH na putu u EU.

Istakli su da su za njemačku finansijsku saradnju sektori od prioriteta obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost, kako bi se podržao održivi energetski sektor u zemlji.

Na sastanku je pozdravljen napredak BiH u daljnjem usklađivanju politika i zakonodavstva u sektoru okoliša i energije s EU. Izražena je nada da će se pregovarački proces BiH s EU otvoriti do kraja godine kako bi se nastavili pozitivni procesi u zemlji, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.