UŽASNA PORUKA

Dodik izvrnuo izjave Bećirovića, pa poručio: Velika Srbija za njega je zločinački, a za nas sasvim normalan projekat

Kad god kom netalentovanom junoši političaru padne na pamet da se isprsi on ne zna ništa drugo nego za veliku Srbiju, naveo je Dodik

Denis Bećirović i Milorad Dodik. PIXSELL

Nerma Ajnadžić

18.11.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas se poklonio žrtvama Vukovara gdje je boravio povodom obilježavanja 32. godišnjice pada ovog grada.

Izjavio je, između ostalog, kako je tu došao u svojstvu člana Predsjedništva BiH, ali i u ime ogromne većine dobronamjernih građana kako bi iskazao duboko poštovanje žrtvama i braniocima Vukovara.

Poštovanje nevinim žrtvama

- Smatram da u cijeloj regiji trebamo imati više državnika, a manje politikanata. Državnici ne smiju samo da brinu o svojoj političkoj popularnosti, oni moraju iskazati i hrabrost, odgovornost i ljudskost. Trebaju iskazati i poštovanje nevinim žrtvama iz drugih naroda, ne samo iz naroda kojem pripadaju - poručio je danas Bećirović.

Spomenuo je član Predsjedništa BiH i predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika, kazavši da je „jako opasno kada imamo izjave pojedinih zvaničnika, kao što su to izjave predsjednika bh. entiteta RS, koji ponovo priziva zločinački projekat velike Srbije“ te da je to užasna poruka kojom se ugrožava državnost brojnih država u ovom dijelu Evrope.

To je, izgleda, „ujelo“ Dodika koji se za agenciju Srna oglasio kazavši da „se etničko čišćenje Srba sa područja FBiH ne može prikrivati mantrom o 'Srbima zločincima koji su svuda samo činili zločine, a nigdje nisu bili žrtve'.

- Denis Bećirović na pokvaren način nam poručuje danas da su Srbi oni koji su činili zločine, a da su više od 30.000 Srba samo u BiH pobile nevladine organizacije. Održavanjem priče o jednom krivcu, pokušava se zatrpati činjenica da su FBiH i Hrvatska etnički očišćena od Srba. Kad god kom netalentovanom junoši političaru padne na pamet da se isprsi on ne zna ništa drugo nego za veliku Srbiju – istakao je Dodik.

Hladan tuš

Naveo je i da je jedinstvo Srba na ovim prostorima ideja mira, saradnje, zajedničkih kulturnih vrijednosti i tradicije.

- Za Bećirovića zločinački, za nas sasvim normalan projekat. Razumijem ja njegove komplekse, korijene i potiskivanje prošlosti. No, on bi mogao da se potrudi da shvati da mi nemamo njegov problem - rekao je Dodik.

No, činjenica je da Bećirović nije upotrijebio riječ „Srbi“ tokom današnje izjave. Niti je izjavio ono što tvrdi Dodik.

Kao što je činjenica da je Dodik nedavno rekao da "Srbi trebaju formirati jedinstvenu državu, koju čine Srbija, RS i Crna Gora, demokratskim putem i političkim mjerama, a ne ratom i ostaviti je budućim generacijama”. I činjenica je da je dobio hladan tuš, posebno od Crne Gore, čiji je predsjednik Jakov Milatović poručio da je "jasno je da to bila loša izjava koju zaista osuđujem".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.