OBRAZOVANJE ZA SVE

Vildana Bešlija: Nikome zbog manjka novca ne smije biti uskraćen studij

zastupnica Naše stranke u Skupštini KS, rješenje ovog problema vidi u osnivanju Fonda solidarnosti

Vildana Bešlija. Facebook

FENA

22.11.2023

Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo ne predviđa besplatnu školarinu za djecu šehida, poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja te za djecu bez oba roditelja ako nisu iz KS.

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS, rješenje ovog problema vidi u osnivanju Fonda solidarnosti za navedene, ali i za druge kategorije studenata.

- Nijednom mladom čovjeku ne smije biti uskraćeno obrazovanje zbog manjka novca. Djeca šehida, poginulih boraca, ratnih invalida, djeca bez oba roditelja bez obzira jesu li iz Sarajeva ili ne, ako ovdje studiraju, moraju imati besplatno školovanje. Međutim, pored njih isto to moraju imati svi studenti slabijeg imovinskog stanja, stoga je postojeće kategorije potrebno proširiti. Zato sam tražila da se izvrši finansijska procjena koliko bi nas godišnje koštalo da osnujemo fond za takve studente - rekla je Bešlija.

Naravno, fond bi imao i kriterije za apliciranje, a osim potpunog finansiranja neki studenti bi bili djelimično finansirani, sve u zavisnosti od finansijskog stanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.