KO KOGA VARA

Javnost zabrinuta za sudbinu simbola Sarajeva: Uk za obnovu Skenderije, nije protiv gradnje na okolnim parcelama?!

Uk u svom prvom ekspozeu, u martu ove godine, najavio da će Vlada KS “nastaviti štititi vjetrokoridore“, u novom te rečenice više nema

Skenderija: Ko je “bacio oko” na ovu građevinu. Avaz

Alen Bajramovic

23.11.2023

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk nema informacija o planovima za rušenje Skenderije i potencijalnim investitorima koji su navodno zainteresirani da na toj lokaciji grade nebodere.

Nije razmatrano

Uk je za “Avaz” kazao da sve informacije o tome saznaje iz medija i da Vlada KS u njegovom, ali i mandatu njegovog prethodnika Edina Forte nije razmatrala takve ideje.

- Lično bih volio da renoviramo kompleks Skenderije, s akcentom na sigurnost posjetilaca i korisnika prostora. Da kulturom i sportom sadržajno obogatimo ponudu Skenderije. Postoje građevinske parcele oko Skenderije koje su, kao takve, davno ucrtane u Regulacioni plan i ne bježim od toga da se iskoriste za izgradnju objekata - kazao nam je Uk.

Uk: Volio bih da renoviramo kompleks. Vlada KS

Buru u bh. javnosti izazvale su informacije poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Damira Nikšića da se Kulturno-sportski centar Skenderija planski zanemaruje kako bi se njegova arhitektonska i kulturno-historijska vrijednost umanjila te da mu, umjesto sanacije i proglašenja nacionalnim spomenikom BiH, prijeti rušenje u cilju izgradnje stambeno-poslovnog centra na atraktivnoj lokaciji, za što je navodno zainteresiran arapski investitor.

Izgradnja novih nebodera dodatno bi zakomplicirala već tešku situaciju s tzv. vjetrokoridorima i zagađenjem zraka, jer Sarajevo je svake godine među najzagađenijim glavnim gradovima svijeta.

Uočeno je da je premijer Uk u svom prvom ekspozeu, u martu ove godine, najavio da će Vlada KS “nastaviti štititi vjetrokoridore i osigurati transparentnije procese planiranja i gradnje”, ali da je, nakon smjene Vlade, u novom ekspozeu, prije nekoliko dana, vjetrokoridore izostavio i najavio usvajanje urbanističkog plana. Tim bi se, pojašnjava, regulirala pravila koja tretiraju izgradnju.

- Ovo je jedini zakonski i strukovno utemeljen način reguliranja gradnje, koji predviđa sva arhitektonska, građevinska, urbanistička pravila za gradnju. Insistirat ću na tome da što prije ide u proceduru - dodao je Uk.

Transparentna priča

Bivši ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević kaže da izgradnju u pojasu Miljacke, gdje se nalazi i Skenderija, limitira upravo odluka Skupštine KS o vjetrokoridorima. 

Na osnovu informacija koje ima, ali i nakon ekspozea premijera Uka, on sumnja da će ona biti ukinuta.

Bečarević: Mnogo toga ne štima. Vlada KS

- To znači da se u sklopu urbanističkog plana dostavi odluka kojom će se staviti van snage skupštinska odluka o vjetrokoridorima. 

Nisam bio saglasan s ovim načinom podmetanja, već sam želio transparentnu priču o vjetrokoridorima na Skupštini, u kontekstu svih rješenja koja će biti predložena, a što u konačnici treba značiti i čišći zrak u Sarajevu. 

Moj prijedlog nije prihvaćen i ostalo je da uz urbanistički plan ide i odluka kao sastavni dio plana - kaže Bečarević.

Nije bilo papira za printanje

Bečarević dodaje da je urbanistički plan KS završen 15. septembra, ali da u ministarstvo koje je vodio nije dostavljen “jer nije bilo papira za printanje”.

- Privatno se organizirala prezentacija za određene zvaničnike. Ne znam šta je predviđeno tim planom, pa je i za ovaj lokalitet ostala nepoznanica. 

Znam da su se postavljala pitanja vezana za statiku Skenderije, da su naručena određena ispitivanja, sjećam se i odgovora tadašnjeg ministra Pavla Krstića, koji je kazao da je sa Skenderijom sve uredu po tom pitanju, osim što treba uložiti u njenu obnovu - kazao nam je Bečarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.