STRUČNOST NA LICU MJESTA

Medicinska sestra iz Busovače porodila trudnicu u kolima hitne pomoći

Ustanovila je da trudnica ne bi mogla stići do bolnice

Dom zdravlja Busovača. Facebook

D. R.

6.1.2024

U noći sa srijede na četvrtak u sanitetu Hitne pomoći u Busovači medicinska sestra Dževada Mekić porodila je trudnicu koja je rodila zdravu bebu.

Sve se dogodilo 15 minuta iza ponoći kada je u transportu PMP pronađena trudnica s jakim bolovima te je bilo neophodno da se hitno, sanitetom, preveze u bolnicu u Novoj Bili.

Profesionalizam, stručnost i herojstvo

S obzirom da je dežurna sestra Mekić, prilikom pregleda ustanovila da je porod već krenuo, druge nije bilo nego da odmah porodi dvadesetogodišnju majku, piše Busovački.ba.

Hrabra medicinska sestra u razgovoru za ovaj portal kazala je kako je porod u kolima hitne medicinske pomoći puno teži, ali da je izuzetno lijep osjećaj nakon svega.

Dževada je u pravom trenutku pokazala profesionalizam, stručnost i herojstvo, jer je ustanovila da trudnica ne bi mogla stići do bolnice.

Velika odgovornost

Posebne čestitke uputila je porodilji koja je sve vrijeme sarađivala sa njom.

– Moram biti iskrena našla sam se pred velikom odgovornošću, ali sam i prihvatila situaciju. Imala sam više porodilja u toku rata i poslije, ali nisam imala priliku da porađam u kolima hitne pomoći. Hvala Bogu prošlo je sve u najboljem redu. Najvažnije je da je pacijentica sarađivala i pratila moje savjete. Porodilju smo predali uredno u Ginekološko akušerski odjel bolnice Nova Bila, majka i beba bile su u stabilnom stanju – ispričala je Dževada Mekić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.