PRAZNICI

Sveštenik protojerej-stavrofor Aleksandar Ilić: Radost Božića je sila koja mijenja svijet

Božićem je Hristos darivao sebe nama i uči nas da i mi tako poklanjamo bližnjima, čistom djelatnom ljubavlju koja sve trpi, sve podnosi i svemu se rad

Porodica Ilić: U osmijehu drugog se ogleda naš život. P. Mucović

P. Mucović

7.1.2024

Jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika Božić u domu sveštenika protojereja-stavrofora Aleksandra Ilića i njegove supruge Daliborke proslavlja se na tradicionalan način. Prema riječima sveštenika Ilića, pripreme za Božić počinju postom, a posebno su značajne tri sedmice pred Božić, kada se slave Djetinci, Materice i Oci.

Put ka spasenju

- Simbolika tih nedjelja koje prethode Božiću kroz vezivanje i darivanje zapravo ukazuje na potrebu čvrstih djelatnih veza unutar hrišćanske porodice koje se ispoljavaju Hristovom ljubavlju koja nikada ne prestaje. Nije dovoljno reći volim te, to treba stalno djelima pokazivati - rekao je sveštenik Ilić.

Kako je naveo, radost Božića je sila koja mijenja svijet.

- Rođenjem Hrista svijetu je otvoren put ka spasenju, Hristom otkrivamo istinu, potrebu za dobar život. Božićem je Hristos darivao sebe nama i uči nas da i mi tako poklanjamo bližnjima, čistom djelatnom ljubavlju koja sve trpi, sve podnosi i svemu se raduje. Polaznik koji dolazi u naš dom je glasnik nove tvari, promjene koju donosi Hristovo rođenje. Kao što se s Hristom umnožavaju ljubav i napredak, lični i porodični, tako i polaznik, igrajući se Badnjakom i žarom božićne vatre, donosi dobre želje i molitvenim brojalicama naslućuje radosti koje dolaze u dom - istakao je Ilić.

Ima punoću

Radost nije radost ako se ne dijeli s bližnjima jer tako ima svoju punoću i umnožava se, rekao nam je sveštenik Ilić.

- Lijepo je, ali i potrebno sabirati se u susretu s rođacima, komšijama i prijateljima jer zaista u osmijehu drugog se ogleda naš život. Mi Božić porodično proslavljamo s roditeljima Gojkom i Milosavom, te bratom i njegovom porodicom, ali i sa svojim komšijama i rođacima dijelimo radost praznika - dodao je Ilić.

S ljubavlju živite i dobrotom činite ovaj svijet boljim. Na sve uvijek odgovorite dobrotom. Ugledajmo se u svemu na Hrista. On će nam pomoći, poručio je Ilić.

Značaj Badnjeg dana

Sveštenik Ilić je naveo da je posebno značajan dan uoči Božića – Badnji dan, kada se vrše posljednje pripreme za veliki praznik.

- Običaji i trpeza na Badnji dan su uglavnom vezani za svaki naš dom posebno, jer to je praznik koji mi usvajamo kroz naslijeđe naših roditelja i predaka. Ali najvažniji običaj je upravo molitveni sabor u hramu i porodičnom domu. Znamo da je priprema badnjeg drveta, kićenje doma i svega u njemu neizostavno i već tradicionalno, jer pripremamo se za rođenje Hrista Bogomladenca i prinosimo, poput pastira, grančice za ogrjev, poput mudraca s istoka najvrednije darove i uz poj anđela i mi pjesmom najavljujemo Roždestvo Hristovo - kazao je Ilić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.