SARAJEVO

Predstavnici Parlamentarne skupštine BiH s evropskim zvaničnicima: Raditi na ispunjavanju uvjeta za otvaranje pregovora

Članovi kolegija domova PSBiH danas su iskoristili priliku da se predstavnicima organa Evropske unije još jednom zahvale za konkretan angažman

Lejen Plenković Rute Parlament - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
S. S.

23.1.2024

Članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen (Von der Leyen), predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Vlade Kraljevine Nizozemske Markom Ruteom (Rutte).

Tokom razgovora, zajednički je ocijenjeno da se posjeta evropskih zvaničnika dešava u veoma važnom trenutku s obzirom na to da je vrijeme do marta potrebno iskoristiti za intenzivniji rad na ispunjavanju prioriteta i ključnih uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u EU.

Predan rad

Ursula fon der Lejen istaknula je da Evropska komisija očekuje predan rad domaćih političkih aktera s ciljem otvaranja pristupnih pregovora. Kako je istaknula, posljednjih mjeseci svjedoci smo pomaka i sposobnosti da se ostvaruju rezultati, ali za dalji napredak i usvajanje potrebnih zakona koji će doprinijeti demokratiji i vladavini prava nužan je još intenzivniji rad i pojačan dijalog političara u BiH.

Zajednička ocjena članova rukovodstva domova Parlamentarne skupštine BiH je da bi svako oklijevanje u radu tokom narednih sedmica predstavljalo propuštanje historijske šanse da se na bazi konkretnih rezultata otvori proces pregovora i politički ambijent u BiH učini znatno stabilnijim i efikasnijim. 

Gubljenje koraka

- S druge strane, gubljenje koraka ostavilo bi nas u nekoj vrsti vakuuma, što bi daljem napretku BiH i njenih građana nanijelo ogromnu štetu. U tom smislu mjesec mart, kada bi trebala biti donesena odluka o otvaranju pregovora, ocijenjen je kao prekretnica na našem putu ka EU a naredna zasjedanja domova Parlamentarne skupštine BiH najavljena su kao prilika da se iskoristi šansa i usvoje zakoni koji su pred našu zemlju postavljeni kao ključni prioriteti i uvjeti za put na članstvu u Evropskoj uniji - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine BiH danas su iskoristili priliku da se predstavnicima organa Evropske unije još jednom zahvale za konkretan angažman i snažno ohrabrivanje evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.