REAKCIJE

Dragan Jurković za "Avaz": Osuđujem ispisivanje uvredljivih grafita u Neumu

Ograđujemo se od tog, vjerujem, izoliranog incidenta, kaže neumski načelnik

Jurković: Pronaći počinitelje. Facebook / Fena

Meliha Smajkic

24.1.2024

Načelnik Neuma, Dragan Jurković osudio je ispisivanje nacionalističkih i fašističkih grafita koji su osvanuli na buregdžinici „Sarajka“ i susjednim objektima.

U reakciji za portal "Avaza“ Jurković kaže da je o ispisivanju uvredljivih grafita obaviješten u poslijepodnevnim satima , budući da je bio odsutan zbog zdravstvenih problema.

- Naravno, osuđujem sve takve pokušaje pojedinaca ili grupa i ograđujemo se od tog, vjerujem, izoliranog incidenta, jer takve poruke uvredljivog i neprimjerenog sadržaja ne doprinose ni izgradnji povjerenja niti šalju pozitivnu sliku o Neumu. Volio bih da se to nije dogodilo i vjerujem da to neće narušiti imidž našeg grada, jer u Neum su svi dobrodošli, bez obzira na vjersku, etničku ili bilo koju drugu pripadnost - rekao nam je Jurković.

Naglasio je kako se nada da će nadležni organi reagirati profesionalno i pronaći izvršioce tog vandalskog čina.

- Vjerujem da će u tome uspjeti, a mi ćemo što se tiče lokalne zajednice, odnosno, naših nadležnih službi reagirati i ukloniti sporne grafite - rekao nam je Jurković.

Podsjetio je i na vandalski čin početkom mjeseca kada su polomljeni križevi u dvorištu crkve Svetog Ante , što je unijelo nemir među lokalnim stanovništvom, a u vezi tog slučaja policijska istraga je i dalje u toku.

- Nadam se da će u oba slučaja istraga rezultirati otkrivanjem počinitelja i adekvatnim sankcijama. Zaista, osuđujem svaku vrstu vandalizma u našem gradu - poručio je Jurković za portal "Avaza".

Podsjetimo, na objektu buregdžinice „Sarajka“ te na drugim ispisane su poruke: „Za dom spremni“, „Gazi balije“, „Pitarske pi*ke“, „Je* em te Sarajvo“ te druge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.