SARADNJA DVIJE ZEMLJE

Pokrenuta inicijativa za ukidanje viza između BiH i Japana

Razmatrana su konkretna pitanja o razvoju saradnje u oblasti obrazovanja, razmjene studenata, unapređenja turizma i ekonomske saradnje, saopšteno je

Sa sadašnjeg sastanka. MVP BiH

E. Ć.

28.1.2024

Delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiH koju je predvodio  Zlatan Burzić, šef kabineta ministra vanjskih poslova BiH, boravila je u Japanu od 22. do 24. januara 2024. godine kada su otvorena dva počasna konzulata BiH u Japanu, u prefekturama Vakajama i Tsukuba. 

Burzić je tom prilikom uručio patentna pisma počasnim konzulima BiH g. Ikedai Tokihiro i g. Nagaiu Jasu (Yasu).

Pored Burzića delegaciju MVP sačinjavali su ambasador BiH u Japanu, Mato Zeko, pomoćnica ministra vanjskih poslova BiH za multilateralne poslove Aida Hodžić i ministar-savjetnik u Ambasadi BiH u Tokiju Mile Nikolić.

- Tokom boravka u Japanu delegacija je održala sastanak sa bivšim premijerom Japana Taro Aso, aktuelnim potpredsjednikom Liberalno demokratske stranke (LDP), kao i niz sastanaka sa predstavnicima japanskog Ministarstva vanjskih poslova i lokalnih nivoa vlasti. 

Razmatrana su konkretna pitanja o razvoju saradnje u oblasti obrazovanja, razmjene studenata, unapređenja turizma i ekonomske saradnje. Dogovorena je saradnja na multilateralnom planu za naredni period, te je pokrenuta inicijativa za ukidanje viznog režima za građane BiH - saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.