OGLASILI SE

Ambasada Rusije: Sve što zapadnjake zanima u BiH je poslušnost i manjak inicijative kod rukovodstva zemlje

Narodi u zemlji su zapravo isključeni iz upravljanja svojom državom, navode u saopćenju

Igor Kalabuhov. Facebook

H. J. I.

15.2.2024

Ambasada Ruske Federacije u BiH se oglasila saopćenjem na Facebooku, gdje su naveli da ih ne interesuje mišljenje Ambasade SAD u vezi sa evropskim perspektivama BiH.

- Željeli bismo da skrenemo pažnju na situaciju u Bosni i Hercegovini. Rusija, kao jedan od garanta Općeg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini iz 1995. godine i član Upravnog odbora za njegovu implementaciju, ozbiljno je zabrinuta zbog protivpravnih akcija zapadnih učesnika multilateralnih napora za postkonfliktno regulisanje u Bosni i Hercegovini, a koji djeluju u svrhu zamjene temeljnih principa mirovnog ugovora vlastitim sebičnim stavovima u “najboljim tradicijama” neokolonijalne politike Zapada.

"Manje Dejtona - više Brisela"

Pod sloganom “manje Dejtona – više Brisela” i posredstvom grubog kršenja ustavnih postulata Bosne i Hercegovine, koji garantuju jednakopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta zemlje, direktnim pritiskom spolja nameće se zapadni neoliberalni pseudograđanski model društva, koji ne uzima u obzir historijske, političke, kulturne, vjerske i administrativne karakteristike razvoja bosansko-hercegovačke države. Za suverenu Bosnu i Hercegovinu otvoreno diktiraju prioriteti kao što su bezalternativno poštovanje kursa EU i NATO-a te odbijanje veza sa trećim stranama. Visokorangirani zapadni posjetioci, koji su počeli često da posjećuju Sarajevo, ne fokusiraju se na podršci društveno-ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine, niti na poticanju međuetničkog pomirenja i jačanju međuetničkog dijaloga. U prvi plan stavljaju zahtjeve za bespogovorno ispunjavanje zadataka EU i NATO-a, predstavljajući ulazak zemlje u ove blokove kao bezalternativnu perspektivu.

Cilj takve kolonijalne politike u najgorim manifestacijama kolonijalizma jeste jasno vidljiv - uključiti zemlju u orbitu svog isključivog uticaja, pretvoriti je u svoj sirovinski i politički dodatak. Sve što zapadnjake zanima u Bosni i Hercegovini je poslušnost i manjak inicijative kod rukovodstva zemlje, slijepo izvršavanje naloga iz Vašingtona i Brisela, te ritmično snabdijevanje Evropske unije prirodnim i ljudskim resursima. Zato se Zapad fokusira na razvoj institucija „civilnog društva“ u Bosni i Hercegovini, aktivno propagira tuđinsku LGBT agendu i olakšava ulazak kvalifikovanog osoblja u EU, čime namjerno zavrće ventil privredi zemlje.

"Detaljna kontrola"

Paralelno, kroz mehanizme diplomatskog prisustva, Evropske delegacije, misija Vijeća Evrope i OSCE-a, te Ureda visokog predstavnika, izvršava se detaljna kontrola unutrašnjeg političkog života. Narodi u zemlji su zapravo isključeni iz upravljanja svojom državom. U suštini, Bosni i Hercegovini je oduzet suverenitet, a to su učinili oni koji se za to grčevito zalažu, pozivajući se na Dejtonski sporazum. Evropska država - Bosna i Hercegovina - pretvorena je u koloniju "kolektivnog Zapada", koji nastavlja eksperimente nad njenim narodima koji su već 1995. godine stradali od agresije NATO-a.

Kao odgovoran učesnik u procesima postkonfliktnog regulisanja u Bosni i Hercegovini i stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, pod čijim je nadzorom stanje u zemlji, Rusija nastavlja da podržava dejtonske ustavne principe jednakosti tri naroda i dva entiteta. Pozivamo međunarodnu zajednicu i domaće političke snage u Bosni i Hercegovini da se pridržavaju modaliteta bosansko-hercegovačke državnosti i sistema raspodjele ovlasti koji su usaglašeni i odobreni od strane Vijeća sigurnosti UN-a. Samo na takvim osnovama možemo računati na jačanje mira i stabilnosti u zemlji i na Balkanu u cjelini - naveli su iz Ambasade Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.