MINISTAR SIGURNOSTI BIH

Nenad Nešić za "Avaz": Drago mi je što je BiH preskočila još jednu prepreku na evropskom putu

On ističe da BiH treba biti prepuštena njenim građanima i narodima, bez intervencija međunarodne zajednice

Fena

Alen Bajramovic

16.2.2024

Dom narod Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno i po hitnom postupku usvojio je Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Na ovaj način BiH je savladala i drugu prepreku na putu ka otvaranju pregovora o članstvu u EU.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i ranije je kazao da očekuje da zakon bude usvojen.

- Za mene je sasvim očekivano da ovaj zakon bude usvojen jer je dobio saglasnost svih potrebnih institucija u BiH. Usaglašen je, prati evropske standarde i regulative tako da je sve bilo stvar političke odluke. Drago mi je što je Bosna i Hercegovina preskočila još jednu prepreku na evropskom putu i ubijeđen sam da se unutrašnjim dogovorom i dijalogom svi problemi u BIH mogu riješiti – kazao nam je Nešić.

On ističe da BiH treba biti prepuštena njenim građanima i narodima, bez intervencija međunarodne zajednice. Uvjet za pozitivnu odluku Evropskog vijeća u martu je i usvajanje zakona o sprječavanju sukoba interesa, odnosno zakona o sudovima BiH.

- Ako bude spremnosti za dogovor smatram i da dva preostala zakona, koji su nam uslov za početak pregovora, mogu biti riješeni kako bismo dobili pozitivan ishod – ističe Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.