HEROJ I U MIRU

Obilježena godišnjica smrti komandanta, heroja, pjesnika i planinara Zaima Bešovića

Osim kao heroj odbrane BiH, Bešović ostaje upamćen i kao planinar, pjesnik, ekolog i vječiti zaljubljenik u Zelengoru i druge bosanske planine

Sa obilježavanja godišnjice smrti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Alen Bajramovic

2.3.2024

Obilježena godišnjica smrti komandanta, heroja, pjesnika i planinara Zaima Bešovića

Učenjem dove na njegovom mezaru u selo Zaostro kod Foče, danas je obilježena godišnjica smrti Zaima Bešovića, heroja odbrambeno - oslobodilačkog rata. Osim rodbine, prijatelja i ratnih saboraca, obilježavanju su prisustvovali i glavni imam Medžlisa IZ Foča i muftija goraždanski Miralem ef. Hodžić i Remzija ef. Pitić.

Pilot bivše JNA, koji je dva puta proglašen herojem mira, početkom agresije na BiH učestvovao je u organizaciji i opremanju nekoliko jedinica ARBiH, sa komandantom Zaimom Imamovićem u aprilu 1992. godine postrojava Prvu drinsku udarnu, a u avgustu iste godine na čelu je Prve fočanske brigade s kojom je prošao sva ratišta od Grebka i Treskavice, Igmana i Bjelašnice do srednje Bosne. S posebnim emocijama i poštovanjem sjeća ga se bošnjačko stanovništvo Tjentišta i okoline, koje je Bešović sa svojim borcima tokom prvih mjeseci rata uspio izvući iz obruča.

Osim kao heroj odbrane BiH, Bešović ostaje upamćen i kao planinar, pjesnik, ekolog i vječiti zaljubljenik u Zelengoru i druge fočanske i bosanske planine čiji je zrak do posljednjeg daha udisao. Pukovnik, kojeg su češće zvali major ili planinski vuk, preminuo je 1. marta 2022. godine na Dan nezavisnosti BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.