EVROPSKI PUT BIH

U Sarajevu održane bilateralne konsultacije ministarstava vanjskih poslova BiH i Latvije

Izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Latvije predvodila je zamjenica državnog tajnika za europske poslove Ingrida Levrence

Bilateralne konzultacije ministarstava vanjskih poslova BiH i Latvije. Ministarstvo vanjskih poslova BiH

FENA

4.3.2024

Na bilateralnim konzultacijama ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Latvije, koje su održane danas u Sarajevu, razgovarano je o evropskom putu i napretku koji je BiH u proteklom razdoblju načinila, provođenja reformi te procesu proširenja Evropske unije.

Tom prigodom je zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić naglasio značaj pozitivnog procesa ispunjavanja zahtjeva koji stoje pred BiH uoči izvještaja Evropske komisije i odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s BiH koja se očekuje u martu.

U tom smislu ocijenio je važnost nastavka procesa proširenja Evropske unije. Osvrnuo se na usvojenu Solunsku agendu iz 2003. godine kada je potvrđena evropska perspektiva za sve zemlje jugoistoka Europe i na protekle dvije decenije tog zahtjevnog procesa.

Delegacije Ministarstva vanjskih poslova Latvije predvodila je zamjenica državnog sekretara za evropske poslove Ingrida Levrence, koju je Brkić informisao o reformama koje je naša zemlja provela te koje su u tijeku ispunjavanja kada je riječ o prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije.

Istakao je da je BiH prošle godine u potpunosti uskladila svoju s vanjskom politikom Evropske unije te da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH stopostotno stalo uz odluke Evropske unije bez obzira o kojem je pitanju riječ.

Levrence je tijekom konzultacija navela da Latvija daje punu potporu integracijama BiH u Europsku uniju te da je spremna podijeliti svoja iskustva na tom izazovnom putu ispunjenja uvjeta i učlanjenja u veliku evropsku porodicu. Istaknula je važnost provedbe predviđenih reformi koje su na putu u EU i te kako važne, kako za život građana tako i za transformaciju društva, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.