REAKCIJA

Sindikat Doma zdravlja Ustikolina: Iza štrajka ne stoji politika, načelnik Sofradžija obmanjuje javnost

Tvrde da ne postoji nikakvo politikanstvo u odluci o pokretanju sedmodnevnog štrajka upozorenja, koje traje od jučer

Dom zdravlja Ustikolina. Avaz

Alen Bajramovic

12.3.2024

Sindikalna organizacija Doma zdravlja Ustikolina reagirala je na izjavu načelnika Općine Foča u FBiH Muja Sofradžije da je štrajk zdravstvenih radnika u ovoj ustanovi politička igra. 

Tvrde da ne postoji nikakvo politikanstvo u odluci o pokretanju sedmodnevnog štrajka upozorenja, koje traje od jučer u redovnim pauzama od 10 do 10:30 sati. 

Sve teža situacija

Povod je sve teža situacija u Domu zdravlja koji je već 15 dana bez direktora, odnosno osobe ovlaštene za poslove narudžbi i isplata, pa je u nedostatku reagenasa laboratorija obustavila rad, a nedostaje i lijekova za hitna stanja pacijenata.

U reakciji navode da je načelnik općine promijenio odluku sa kriterijima za izbor člana Upravnog odbora iz reda uposlenika, da je tražio da se statutom omogući da prisustvuje svakoj sjednici Upravnog odbora i da mu se dostavljaju zapisnici, da je vršio pritisak na bivšu direktoricu i jednu članicu Upravnog odbora u vezi prijema doktora u radni odnos koji bi istovremeno preuzeo dužnost direktora ustanove. 

Osoblje Doma zdravlja Ustikolina. Avaz

Zbog toga Sofradžiju, uprkos njegovim tvrdnjama da nije ovlašten za finansije već samo za prijedloge o imenovanju i razrješenju rukovodstva, smatraju odgovornim za sadašnje stanje.

Vrši se urušavanje Doma zdravlja

- Već dvije godine načelnik preko Upravnog odbora i direktora vrši urušavanje Doma zdravlja. To pokazuju njegove izjave, jer obmanjuje javnost da je ovo politika. Nije svjestan da Javna ustanova ne može biti jedan dan bez direktora, a ne evo već 15 dana – navodi se, pored ostalog, u reakciji Sindikata DZ Ustikolina.

Stanje u Domu zdravlja trebalo bi biti na dnevnom redu sjednice zakazane za četvrtak, kada se očekuje i imenovanje novog Upravnog odbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.