REAKCIJE

Ministarstvo vanjskih poslova BiH osudilo izjavu Bojana Vujića: To govori o njemu, a ne o BiH

Izjave Vujića ili bilo čiji slični lični istupi ne mogu nanijeti štetu ugledu i imidžu Bosne i Hercegovine, poručeno je u saopćenju

Konaković: To nije stav države. N. Šaljić / Avaz - Screenshot

E. Ć.

13.3.2024

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine osudilo je izlaganje stalnog predstavnika BiH pri UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Ženevi, ambasadora Bojana Vujića na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija. 

Iznesene tvrdnje ambasadora Vujića ne predstavljaju stav države već zloupotrebu pozicije.

Poruka Ministarstva

- Izjave Vujića ili bilo čiji slični lični istupi ne mogu nanijeti štetu ugledu i imidžu Bosne i Hercegovine o čemu svjedoče brojne prispjele reakcije čuđenja na ovakav, po lični dignitet ambasadora Vujića, degradirajući istup, a koje su upućene od zvaničnika i prijatelja naše države. Njegov nastup govori o njemu lično, a nikako o državi Bosni i Hecegovini.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu s ministrom Elmedinom Konakovićem uspjelo je poslati prave poruke i isporučiti istinu o napretku koji je Bosna i Hercegovina napravila u posljednjih godinu dana, te stoga nikakve maliciozne dezinformacije ne mogu utjecati na pozitivne procese koji su u toku - poručeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Šta je rekao Vujić

Podsjetimo, Vujić je, obraćajući se na sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a, rekao kako je "priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz Bosne i Hercegovine".

- Nažalost, čak i dok BiH radi ka pristupanju EU, zapadne vlade su primijetile da je ona i dalje ključni izvor terorističkih prijetnji. Naprimjer, američki State Department je prošle godine napisao da, citiram, "terorističke grupe nastavljaju s planiranjem mogućih napada u BiH". 

Slično tome, prošlogodišnji izvještaji italijanskih obavještajnih službi sugerišu da u BiH danas djeluje do 20 islamističkih terorističkih grupa - rekao je Vujić između ostalog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.