UOČI IZBORA

Nove ankete u Hrvatskoj: I SDP-u i HDZ-u raste popularnost

Ipsos je proveo i dodatno istraživanje o premijerskim kandidatima

Nova anketa. Nova TV

S. S.

26.3.2024

Agencija Ipsos provela je najnovije istraživanje Crobarometar o rejtinzima stranaka u Hrvatskoj. Rezultate je objavio Dnevnik Nove TV. SDP dosta raste, ali rast bilježi i HDZ.

Ovo je najnoviji rejting stranaka: HDZ - 29.8 posto (u februaru 28.7), SDP - 19.4 posto (u februaru 13.9), Domovinski pokret - 7.9 posto (u februaru 6.9), Most - 7.6 posto (u februaru 7) i Možemo - 7 posto (u februaru 7.6).

Sve ostale stranke su na manje od 1.6 posto podrške, a značajno je pao i broj neodlučnih birača, za 6 posto. Kako se izbori bliže, postaju jasne i predizborne koalicije. Neke su već potpuno definirane, neke se još malo mogu mijenjati.

Smanjuje se broj neodlučnih

Rejting koalicija: HDZ i partneri - 28.6 posto, SDP-ova koalicija - 22.6 posto, Domovinski pokret i Pravo i pravda - 8.9 posto, Možemo - 7.4 posto i Most i Suverenisti - 7.4 posto.

Od ostalih koalicija koliko-toliko pragu se približila i koalicija penzionerskih stranaka koja je na 3 posto podrške. Svi ostali bilježe manje od 1.7 posto podrške, s tim da je neodlučnih manje nego prilikom ispitivanja popularnosti stranaka, 7.6 posto.

A čini se i da su posljednji događaji zaista djelovali na motivaciju za izlaznost građana na izbore. Čak 67 posto ispitanih kaže da sigurno izlazi na izbore, 17 posto ipak kaže da vjerovatno izlazi. 7 posto vjerovatno ne izlazi, 8 posto sigurno neće na birališta. 2 posto još ne zna.

Ipsos je proveo i dodatno istraživanje o premijerskim kandidatima, s obzirom na Milanovićev plan i najavu da je budući premijer. To je poseban dio istraživanja, koji Nova TV provodi paralelno s Crobarometrom, i tu je došlo do velikog obrata, prvenstveno u odnosu na posljednje blic-istraživanje prije sedmicu dana, kada je Milanović vodio s 32 posto glasova.

Pad Sandre Benčić

Na prvom mjestu je Andrej Plenković. Kao premijera Hrvatske ga želi gotovo 32 posto ispitanih. Zoran Milanović, koji je prije samo nekoliko dana bio u neznatnoj prednosti u odnosu na Plenkovića, doživio je snažan pad, sada bi ga kao premijera vidjelo nešto manje od četvrtine ispitanih.

Na trećem je mjestu Sandra Benčić, također s negativnim trendom. U blagom je porastu podrška Nikoli Grmoji, kao premijera bi ga rado vidjelo 8.3 posto ispitanih. Nekog drugog priželjkuje gotovo 15 posto ispitanica i ispitanika, stav nema njih oko 9 posto, a svi ostali su dobili zanemarivu podršku ispitanika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.